Under tisdagen rapporterade Ålandstidningen att Åland miljö- och hälsomyndighet (ÅMHM) avråder strandbesökare att bada vid flera badstränder i Mariehamn och Jomala. Det på grund av att höga halter e-kolibakterier och enterokockerbakterier uppmätts förra veckan.
ÅMHMs provvattentagare Ingmar Eriksson berättade tidigare för Ålandstidningen om sin tes att de höga bakterievärdena var ett resultat av de stora mängderna regn som föll förra veckan. Nederbörd kan ha spolat bakterier från land ner i vattnet. När höga halter av bakterier upptäcks brukar det följas upp av ett ytterligare prov för att undersöka om nivåerna endast var en tillfällighet. Under tisdagen togs de uppföljde proven och under torsdagen fick man svar från laboratoriet.
Det nya proverna visar att att de flesta värden har sjunkit. De flesta av badstränderna har tjänlig vattenkvalitet och är nu helt öppna för badare.
– Jag har varit ute vid våra stränder och plockat bort skyltar som avråder från bad, glädjande nog, säger Ingmar Eriksson.
ÅMHM avråder fortfarande från bad vid Möskata badstrand och Mariebads badstrand fast bakterievärdena minskat betydligt.
– Vi har en gräns på 200 cfu per deciliter av e-kolibakterier som de ständerna fortfarande överstiger. Därför avråder vi fortsättningsvis från bad, men det ser betydligt bättre ut i dag än förra veckan, säger Ingmar Eriksson.
Solberget sämre
Det är endast Solbergets badstrand som vid de nya testerna visar sämre vattenkvalitet. Eftersom utvecklingen går åt fel håll har nu ÅMHM valt att förbjuda bad vid Solbergets badstrand.
– Vid Solbergets badstrand har e-kolibakterierna har minskat från 7.000 till 1.400 cfu per deciliter. Men enterokockerna har ökat från 1.100 till 2.300 cfu per deciliter. Någonting är konstigt, för det är skyhöga värden där men på Nabbens badstrand som bara är en bit bort är värdena mera normala, säger Ingmar Eriksson.
För att vattnet ska vara tjänligt krävs det enterokockervärden på under 200 cfu per deciliter. Ny prover tas om ungefär en vecka på de stränder där vattenkvaliteten fortsättningsvis inte är tjänlig så länge inte stora mängder nytt regn faller.
Vad de stigande halterna enterokocker vid Solbergets badstrand beror på är oklart. Att halterna av bakterier stiger efter att regnväder är allmänt känt, enligt Ingmar Eriksson. Mariebads badstrands skick tror han att kan attribueras till den stora samling gäss som håller till där.
Behöver man som privatperson vara orolig för den ökade mängden bakterier vid Solberget?
– Slemmern är inte så stor. Är det jättehöga värden vid Solberget och vinden vänder sprids det ut i hela Slemmern, säger Ingmar Eriksson.
Pumphus kontrollerade
Under torsdagen kontrollerade Jomala kommun sina pumphus för att undersöka om något av dem läcker avloppsvatten ut i Slemmern.
– Våra servicemän har under torsdagen varit ut och kollat på de pumpställen som finns i närheten och vi har inte kunnat se att något av dem läcker. Det vi vet är att det regna mycket under helgen vilket leder till att de har behövt jobba väldigt mycket. Servicemännen kollade även i närliggande diken för att se om det någonstans där tagit stopp. Nästa vecka är tekniska chefen tillbaka och då är tanken att vi ska kolla närmare vad det här kan bero på, säger Jomalas vikarierande kommunsekreterare Heidi Eriksson.
Om det här är något som kan ha skett under helgen Heidi Eriksson inte svara på.
– Jag vet inte hur ansvaret för pumpställena är fördelat under helgerna nu när kommunteknikern är på semester, säger hon.