När grundavtalet i SÅHD ändrades förra året ansåg Jomala kommunstyrelse att det var oklart hur kostnaderna för kanslifunktion, elevvård och datanätverk skulle fördelas inom distriktet.
Angående kanslifunktionen ansåg kommunstyrelsen att fördelningen bör ta i beaktande hur arbetsbelastningen fördelas och inte endast utgå från antal elever i Kyrkby högstadieskola.
I Jomala kommun finns det ingen skolnämnd som i de andra kommunerna i SÅHD. Det innebär att kommunstyrelsen ansvarar för skolfrågor. Det innebär också att förbundsdirektören inte ansvarar för att förbereda skolmöten i Jomala som i de andra kommunerna.
– Vi avlastar förbundet genom att vi har beredningar via vår kommundirektör men vi får inget för att vi inte belastar förbundet med nämndmöten, säger Carina Aaltonen.
Fortsatt missnöje
Ett reviderat grundavtalsförslag är framtaget av skoldirektören på uppmaning av kommundirektörerna.
Förslaget innehåller ett omnämnande av rätten till en landskapsandel om det finns barn eller studerande i kommunen som deltar i specialfritidsverksamhet. Detta är i enlighet med den temporära ändringen av landskapslagen om landskapsandelar till kommunerna.
I det nuvarande grundavtalet fördelas drifts- och finansieringsutgifter med avdrag för inkomster i enlighet med kommunernas elevantal i träningsundervisningen. Även ett namnbyte till Södra Ålands Utbildningsdistrikt föreslås.
I april diskuterades det nya förslaget till ett reviderat grundavtal i förbundsfullmäktige.
Jomala kommunstyrelses representant Hanna Segerström framförde att synpunkterna från förra året fortfarande gäller, det vill säga att kostnadsfördelningen inte är rättvis, och att grundavtalet bör återremitteras.
– Vi har fattat ett sådant här beslut tidigare och vi följer det vi tidigare har beslutat om, säger Carina Aaltonen.
Jomala kommunstyrelses förslag om återremittering understöddes inte av de andra kommunerna och förföll.
Godkänner inte förslaget
När Jomala kommunstyrelse sammanträdde den 10 juni konstaterades det att det är oklart om förbundsfullmäktige godkände det reviderade grundavtalsförslaget.
”Det är dock en rimlig tolkning att förbundsfullmäktige mot Jomalas vilja omfattade förslaget”, skriver man i protokollet.
Jomala kommunfullmäktige beslutade att inte godkänna ändringen av grundavtalet.
– Vi skulle gärna se att de kommuner som har nämnder och som behöver mera stöd också tar på sig en större kostnad, säger Carina Aaltonen.
För att ändringen ska träda i kraft krävs godkännande av en majoritet av medlemskommunernas kommunfullmäktige.