Jomala kommun är under en snabb tillväxt. De närmaste åren kommer flera nya bostadsområden att anläggas vilket innebär minst 1.000 nya invånare i kommunen.
JOMALA Det är i full gång. Jomalas växtryck. Det byggs så att det knakar i kommunens leder. I kommunhuset har man börjat använda ordet växtvärk för att beskriva de senaste årens händelser.
-Vi har haft en kraftigare befolkningstillväxt än tidigare, vi märkte en liten svacka i början av 2009 när det gällde bygglovsansökningar, men sedan i höstas är det fart igen, säger Jomalas byggnadsinspektör Billy Eriksson.
På hans bord har han samlat en mängd färgglada ark, det är pågående och nyligen genomförda generalplaneändringar. I de flesta bostadsområden ges plats åt fler tomter, på andra platser blir det helt nya områden.
Vad menar ni med växtvärk?
-Vi har på kort tid fått bygga daghem och kämpat för att kunna möta de nya invånarnas behov. Servicen måste utökas och hittills har vi samma mängd personal på kansliet som ska göra mer jobb, säger han.
Finns det någon diskussion om att dra i bromsen?
-Det kan man inte säga. Ingen större diskussion.
Viktigt att planera
Det nya området i Möckelö kommer att bli Jomalas största bostadsområde (se artikel intill), större än Solberget. Tillsammans ger de två projekten i nuläget 775 nya invånare i kommunen. De drygt 70 tomterna på Kasberget börjar snart stå klara till försäljning. Där ryms cirka 210 invånare.
-Mitt på Kalmarnäs planeras också nya tomter, drygt 20 stycken och eventuellt något radhus.
Flera mindre projekt finns också samt enstaka tomter som släpps till försäljning på olika områden.
Sammanräknat kommer Jomala att kunna få drygt tusen nya invånare de närmaste åren. En utmaning enligt kommunstyrelsens ordförande Roger Slotte (C).
-Det har bitvis varit svårt för kommunen att hinna med redan nu, säger han.
Han räknar med att de planerade nya projekten kommer det att bli en ordentlig utmaning för kommunen. Man måste lyckas möta det nya behovet av kommunal service i form av dagisplatser, skolplatser och äldreomsorg.
-Det viktiga för oss nu är att vara med i planeringen och se till att allt inte kommer på ett bräde, säger han.
Brokig bild
Hur ser det ut då, när saker kommer på plats fort. Blir det verkligen snyggt?
-Det är det väl si och så med, svarar Billy Eriksson.
-På Solberget är det en brokig miljö, trots att det finns vissa instruktioner för området. Folk köper ett hus de tycker ser fint ut och tänker inte på helheten. Ålänningarna är sådana på gott och på ont, de vill ha hus som skiljer ut sig.
Enligt Billy Eriksson vill Jomala kommun inte styra utvecklingen för hårt. Då riskerar kommande tomter att bli svårsålda.
-Därför tror jag att det kommer att bli svårt att få ett område som ser enhetligt ut på Kasberget.
Varifrån kommer då inflyttarna? De senaste åren har i alla fall en fjärdedel av tomterna köpts av stadsbor. Det är inte en osannolik gissning att de kommande Jomalaborna till stor del är stadsbor som har ledsnat på trångboddhet och mycket pengar för lite mark.
Tone Nordling