Jomalapolitikernas mål var att ha en budget i balans innan mandatperiodens slut, och nu, sista året på mandatperioden, har man uppnått det. På sista raden skriver man 342.000 euro, och årsbidraget landar på 2,3 miljoner euro. Både driftskostnaderna och skatteintäkterna ökar jämfört med 2022.
Hur bra är resultatet för en kommun som Jomala?
– Det är inget självändamål för en kommun att gå med vinst, då tar man för mycket skatt av sina invånare. Egentligen ska verksamheten bära sig själv, och då ligger vi ganska rätt, säger kommundirektör Christian Dreyer.
– Det finns en antal osäkerhetsmoment både på intäkts- och kostnadssidan. Man vet inte med säkerhet vad det blir på sista raden, det uppstår alltid saker som diffar. Att årsbidraget ska räcka till avskrivningarna är en bra tumregel och det gör det ju. Man får ihop kassamedel motsvarande investeringsbehovet över tid.
Svårt att hinna med
Befolkningen har ökat stadigt de senaste åren. Sedan 2011 har antalet Jomalabor blivit 1.300 fler. I september bodde 5.588 personer i kommunen. Det här ställer stora krav på servicen – och det är en utmaning.
– Vi växer så snabbt att det nästan är svårt att hinna med och bygga ut servicen. Man tror att det bara handlar om barnomsorg och skola, men det handlar om allt, hela samhällsstrukturen. Vi måste hitta ett lagom sätt att anpassa oss, att organisationen och serviceproduktionen växer i samma takt som behoven, säger Christian Dreyer.
Gör den det?
– På en del saker ligger vi lite efter. Vi behöver till exempel uppdatera en del av avloppsnätet, en del borde redan vara gjort.
Det som underlättar är ändå, enligt kommundirektören, att politikerna valt att satsa på att utveckla delar av kommunen, i stället för att man växer oorganiserat.
Inköp av ny brandbil
2,7 miljoner euro satsats på investeringar nästa år. Bland de större posterna märks en ny brandbil (750.000 euro), nytt miljövänligare konstgräs till Vikingavallen (450.000 euro) samt solceller och nytt golv till Vikingahallen (210.000 euro). Dessutom satsas 200.000 euro på stamledningen till Kalmarnäs-Vesterkalmare, och sammanlagt 330.000 euro viks för inventarier och it-investeringar i Vikingaåsens skola.
Innevarande år ligger investeringarna på ett betydligt större belopp, 8,2 miljoner euro. Men alla investeringar har inte förvekligats – bland annat byggandet av det nya daghemmet i Möckelö strand – och medlen flyttas därför över till nästa års budget. Beslut om det fattas närmare våren.
Satsar på fritidsverksamhet
Förutom att kommunen investerar i den lagstadgade verksamheten satsar man även på fritidsverksamheten.
– Vi ser det som en vinst att det finns vettig sysselsättning för kommuninvånarna. Vi har bland annat utökat bidragsbudgeten i och med att gymnastikföreningen flyttar in i Möckelö, säger Christian Dreyer.
Ökningen är cirka 90.000 euro jämfört med i år, men pengarna är inte öronmärkta till någon förening.
Barnomsorgen kräver också mer resurser nästa år. Förutom att antalet barnfamiljer ökar, ökar även antalet barn som har rätt till barnomsorg enligt den nya lagstiftningen. En del av de ökade personalkostnaderna nästa år är kopplade till just barnomsorgen.
I driftsbudgeten finns ett anslag på 100.000 som kommunstyrelsen får disponera där det behövs, i praktiken för barnomsorgens framtida behov.
Hur ser planåren 2024 och 2025 ut?
– Vi har ganska osäkra år framför oss. Vi vet inte vilken vändning ekonomin tar med inflation, löner och kostnader de kommande åren.