Man kan säga att Jonas Bladh är uppväxt på en tidning. Båda hans föräldrar jobbade som journalister på Sundsvalls tidning i Sverige, och morfadern var i tiden tryckare. Sitt första besök på redaktionen gjorde han bara två veckor gammal.
Yrkesvalet var ganska självklart. Efter att ha jobbat både på numera nedlagda Dagbladet och Sundsvalls tidning var han elva år på Aftonbladet som chef för motoravdelningen och på sporten.
Senast kommer han från Nya Åland där han var chefredaktör i fem år fram till i somras. Och snart börjar han alltså på forna konkurrenten Ålandstidningen – även om han tjuvstartat som krönikör och gästskribent på ledarsidan redan.
– Det känns på något plan lite märkligt, och på något plan naturligt, säger han.
Skulle flytta tillbaka
Jonas Bladh tar över när mångåriga politiska redaktören Kerstin Österman-Rosenqvist går i pension. Och det var faktiskt hon som väckte hans tanke om att söka.
– När jag började skriva krönikor i Ålandstidningen intervjuade Kerstin mig. Hon frågade vad jag skulle jobba med framöver, och jag svävade på svaret. ”Jag ska gå i pension snart, kanske du tar över efter mig?” sade hon. Vi skrattade åt det men under jul- och nyårshelgen började jag fundera.
Siktet var egentligen inställt på att flytta tillbaka till Sverige, men efter dödsfall i familjen var läget ett annat, och familjen bestämde sig för att bli kvar i Geta.
Politiken central roll
Politiken har alltid engagerat Jonas Bladh. Hans mamma gillar att berätta historien om när han grät när Jimmy Carter förlorade presidentvalet mot Ronald Reagan. Då var Jonas Bladh sex år.
– Jag tyckte antagligen att Carter såg snällare ut, säger han och skrattar.
Det politiska läget just nu beskriver han som otroligt intressant, såväl lokalt som nationellt och internationellt.
– Det är länge sedan politiken var så central i allas vardag, allt från kommunreformen och Sipiläs sätt att handskas med den svenskspråkiga befolkningen till om EU ska överleva, och Trump som kronan på verket. Folk snackar mycket politik.
Någon politisk fråga du tycker är särkilt spännande?
– Landskapspolitiken i stort är otroligt spännande eftersom man går in på kommunernas område. Kommunreformen är en spännande fråga, men i grunden är ekonomin det mest väsentliga. Hur man klarar nästa budget och om vi får överta någon del av skattebehörigheten.
Vill engagera läsarna
Hur kommer din bevakning av politiken att se ut? Blir det annorlunda jämfört med i dag?
– Både och. Jag tycker Kerstin är en fantastiskt skicklig politisk redaktör och det är stora skor att fylla. Men visst blir det också förändringar. Inte minst interaktiviteten med läsarna; att i högre grad förmedla läsarnas tankar till de styrande. Att det inte bara är vår sortering som gäller.
Var står självstyrelsen i dag?
– Det är en jättebra fråga. Det är en patient där läkarna kliar sig i huvudet om tillståndet just nu. Det är inte så vansinnigt positiva signaler från Ålandskommittén. Jag hoppas man kommer fram till en bra lösning som innehåller förändringar för Åland. Men det känns mer som att det blir finjusteringar i den befintliga lagen.
– Regeringen i Helsingfors har varit lysande på att ge löften, men inte lysande på att hålla dem.
Sandra Widing