60 kilo. Det är allt som finns av den nya jubileumsosten ÅCA tagit fram och som lagrats i Pommerns för. Nästa måndag delas osten ut i form av smakprov när Mariehamn firar sin hundrafemtionde födelsedag.
JUBILEUM I ett lastutrymme längst ner i fören på museifartyget Pommern ligger något som verkar vara en oansenlig låda av metall. Inuti lådan har ÅCA:s gåva till stadens 150-års jubileum lagrats de senaste fyra månaderna.
- Det är vår hyllning till staden, säger Johannes Snellman som är vd på ÅCA.
Lite för kyligt
Osten heter "Ålands stad 150 år" och är mycket exklusiv. Det finns nämligen bara 60 kilo av den och allt väntas gå åt när Mariehamns födelsedag firas på stadsbiblioteket nu på måndag den 21 februari. Då bjuds besökarna på smakprov, så långt det räcker.
- I Frankrike lagrar de sina roquefort-ostar i grottor. Här är det sjöfarten och fartygen som är speciella för Åland och därför tyckte vi att det är skojigt att lagra osten ombord på Pommern. Vi har gjort experiment med att lagra ost i sjöbodar tidigare, säger Johannes Snellman.
Allt har inte gått smärtfritt, den kalla vintern har ställt till vissa problem. Osten måste ha plusgrader för att utvecklas men nere i lastutrymmet har det varit minus i flera omgångar. Det är något varmare i lastrummet än utomhus eftersom havet värmer, men inte tillräckligt.
- Därför har vi en frostvakt, ett fläktsystem som går igång när det blir för kallt, säger Stefan Blomqvist, försäljningschef på ÅCA.
Gräddig och lagom stark
Det finns historiska uppgifter om att det tillverkades ost på Åland redan på 1200-talet. På 1500- talet och 1600-talet var den åländska osten erkänd och en etablerad handelsvara bland annat i Stockholm. Olaus Magnus satte åländsk ost framför svensk och i samma nivå som den holländska i sitt verk "Historia om de nordiska folken".
Men Pommern har aldrig kört ost, annat än som proviant för besättningen.
Pommerns intendent Bertil Byman är en stor ostälskare och tar ivrigt ett smakprov.
- Det är bättre än choklad, säger han och tar snabbt ett till.
Ålandstidningen