Inflation, höjda räntor och elpriser gör att många tvingas anpassa sitt julfirande efter det kärva ekonomiska läget. Men hur gör kommunerna, landskapet och några av de största arbetsgivarna med julfester och julklappar till sina anställda i år? Ålandstidningen har kartlagt hur mycket man satsar på sina anställda i samband med julen.
Undersökningen visar att det är stor skillnad beroende på var man jobbar. En del arbetsgivare bjuder på både ett påkostat julbord plus en gåva – andra ingenting.
I Föglö kommun har man inte haft julfest eller delat ut julgåvor på flera år, och gör det inte den här gången heller.
– En konsekvens av att kommunen dras med stora underskott, säger kommundirektören Niklas Eriksson.
I vinter arrangerar personalen själv en midvinterträff i kommunens egen lokal Vikingaborg, med en enkel buffé där man står för sina egna drycker och ordnar program själv.
ÅHS dyrast
Men trots sämre tider har många valt att inte spara in på jul- eller personalfester, varken inom den offentliga sektorn eller bland de stora företagen på Åland.
– Det har inte diskuterats några förändringar. Arrangemangen och kostnaderna är på ungefär samma nivå som tidigare år, och det finns heller inga planer på varken utökningar eller inskränkningar framöver, säger Finströms kommundirektör Magnus Sandberg.
Den största budgeten för sin julfest bland kommunerna har Mariehamn, stadens julfest gick loss på 24.000 euro.
Landskapet, som är den enskilt största arbetsgivaren på Åland, bjuder sina anställda på en fest för 30.000 euro. Personalen vid Ålands hälso- och sjukvårds (ÅHS) deltar inte i denna fest, de hade en egen julfest på Baltichallen i november. Den traditionsenliga julfesten med 624 anmälda gäster var årets största och dyraste. Kalaset gick loss på drygt 47.000 euro.
De privata företagen är överlag mer generösa än kommunerna och landskapet både vad gäller fester och klappar.
Så mycket satsar de på sina anställda
Kommunerna
Brändö: Lägger 1.700 euro på julgåvor till sina 50 anställda. Man håller också en julfest för drygt 500 euro.
Eckerö: Har ingen julfest utan julkaffe där man uppvaktar personal som under året varit anställda i 10-30 år, samt delar ut julklappar. Alla anställda i kommunen, 72 stycken, får en gåva. Ofta är det en julkasse med livsmedel. Budgeterade medel för julgåvan är 4.400 euro.
Finström: Ordnar julfest för kommunens 130 anställda, och delar ut en julklapp till alla. I år består julklappen av en matkasse med lokala råvaror. Sammanlagt värde av julfest och julklapp 2023 är 100 euro (inklusive moms) per anställd.
Föglö: Har inte haft julfest eller delat ut julgåvor på flera år, och gör det inte i år heller. I vinter arrangerar personalen själv en midvinterträff i kommunens egen lokal Vikingaborg med en enkel buffé där man står för sina egna drycker och ordnar program själv.
Geta: Kommunens 36 anställda har haft en julfest som gick på 1.200 euro (exklusive moms). Ingen julklapp delas ut.
Hammarland: Ingen julfest eller julklapp. Kommunens hundra anställda bjuds på en årlig personalfest som i regel ordnas i mars, kostnaden är 5.000 euro.
Jomala: Kommunens 300 anställda får en julmiddag med respektive verksamhet för 35 euro, och kommunen håller en ”vinterfest” i januari för 7.500 euro. Det är samma budget som tidigare år.
Kumlinge: Har haft julfest för de 33 anställda i hyrd lokal i Kumlinge, den kostade 1.500 euro. Kommunen har inte gett julgåva det här året.
Kökar: De 25 anställda får en julklapp för cirka 30 euro. Kommunen har inte julfest, utan alla blev bjudna på jullunch. Personalfest planeras till början på 2024 med budget på 30 euro per anställd.
Lemland: Har 5.000 euro budgeterat för en årlig personalfest för de 125 medarbetarna, det måste inte nödvändigtvis vara en julfest. Beloppet är samma som de senaste åren. I år hölls festen på Mariepark och var en 80-talsfest. De anställda får ingen julklapp.
Lumparland: Hade julfest för 3.500 euro för drygt 40 personer. Respektive var medbjudna och betalade en kuvertavgift på 35 euro. Festen hölls i november på Furuborg. Julklappar delas inte ut.
Mariehamn: Julfesten för drygt 600 personer kostade totalt 24.000 euro. Inga julklappar delas ut.
Saltvik: Ordnar årligen en höstfest. Nettobudgeten för festen, som i år hölls på ungdomslokalen Högtomt, är 4.700 euro. Kommunen ger även en mindre gåva till personalen i juletid.
Sottunga: Skolan och daghemmet ordnar en julfest där det bjuds på fika. Kommunen ger en liten julgåva, i år är värdet på gåvan 15 euro.
Sund: Julfesten med julbord kostade i år 3-3.500 euro, drygt 70 personer deltog. Inga julklappar.
*Vårdö har inte svarat.
Landskapet
Landskapsregeringen: Ordnade julfest för 600 anmälda personer med en kuvertpris på 58 euro per person (exklusive moms), alltså drygt 30.000 euro. Ingen julklapp.
ÅHS: Hade sin traditionsenliga julfest på Baltichallen. Kostnaden (exklusive moms) var 47.098 euro. 624 gäster var anmälda. Festen med trerättersmiddag hade i år karnevaltema, Tony Wikströms Dream Team stod för musikunderhållningen, André Karring var konferencier. Inga julklappar delas ut.
Företagen
ÅTT-koncernen: Alla får en jacka som julgåva. Kommer att ha en vinterfest i januari där företaget bjuder på trerättersmiddag och tillhörande dryck.
Eckerökoncernen: Alla 850 anställda inom koncernen får en liten julklapp. De landbaserade verksamheterna som fysiskt finns på Åland, Rederi Ab Eckerö, Eckerölinjen samt Williams buss (130 personer) brukar ha en gemensam traditionell julfest. I år har man en vinterfest i månadsskiftet januari/februari som anordnas på någon lokal restaurang eller lokal entreprenör.
Paf: Har haft julfest på Indigo. Budgeten är närmare hundra euro per anställd, drygt hundra personer deltog. De anställda får en julklapp till ett värde av hundra euro.
Viking Line: Haft julfest på Grelsby Strand med temat ”så här kommer du aldrig att se mig igen”. Det bjöds på julbord, matdryck och underhållning (trubadur och dj). 90 personer deltog. Personalen får även en julklapp.