Ålandstidningen skrev i tisdagstidningen om julfesten vid Övernäs skola. En förälder kallade julfesten för en sexshow och lagtingsledamot Igge Holmberg (S) beskrev den som ”hypersexualiserad”. I en insändare nämnde han exempel som piskade rumpor och sexistiska texter.
Med anledning av kritiken kallade Övernäs skolas rektor Peter Holm till en presskonferens. Med på den var även tre lärare från julfestgruppen, bildningsdirektör Kjell Nilsson, och biträdande rektor Petra Brunila.
– Vad vi vet så här långt verkar eleverna nöjda med julfesten. Det tycker att det var en trevlig tillställning, säger Peter Holm.
Han säger att julfesten har utvärderats av olika grupper.
– Visar det sig att det finns elever som känner sig kränkta så ska vi ta tag i det.
De vuxna i skolan har ansvar och kan även ta in anonyma åsikter, säger han.
– Om vi får reda på att någon elev känt sig kränkt ska den eleven få stöd. Och så ska vi se till att en sådan situation inte uppstår igen.
Måste elever känna sig kränkta för att skolan ska agera?
– Nej, det är skolans värdegrund som gäller och som säger hur verksamheten ska bedrivas.
– För oss är det jätteviktigt att våra elever trivs och har det bra. När de går ut grundskolan ska de känna att de har vad de behöver i bagaget. Julfesten är en liten, liten del av det. Den är en show, humor och parodi. Men den vanliga skolvardagen är väldigt seriös, säger Peter Holm.
Fick reaktioner
Lärarna Sune Alén, Richard Musterhjelm och Inga-Lill Pettersson var med i gruppen som jobbade med julfesten. Programmet brukar växa fram genom arbete i olika elevgrupper, säger Sune Alén.
– Det växer fram sakta men säkert, och så levererar de ett förslag. Då sker den första kontrollen av att innehållet följer värderingarna vi har i skolan och att ingen känner sig utpekad, säger han.
Lärarna tittar på de olika programpunkterna, stöttar och bidrar med tankar.
– På generalrepetitionen säger vi om allt är okej. Vi deltar i hela processen och får en bild av vad eleverna vill prestera.
Efteråt sker en utvärdering.
– Varje år får vi synpunkter som vi tar med oss inför nästa år. Nu fick vi tidigt reaktioner på att man reagerat på innehållet, säger Sune Alén.
Reaktionerna kom från Hem och skola och föräldrahåll. Det fick Sune Alén att fundera.
– Var vi fruktansvärt blinda? Såg vi det inte, med 35 års lärarerfarenhet? Jag skyller inte ifrån mig. Vi var en del av processen. Vi visste att det handlade om en parodi och om att raljera med tv-program och annat som eleverna ser på, säger han.
”Glimten i ögat”
I efterhand har han funderat på om showen borde ha stoppats.
– Men det har hänt och vi måste ta till oss det. Vi har utvärderat det flera gånger redan, säger Sune Alén.
Ser du problem med innehållet nu?
– Ja visst, om man bryter ut saker. Men när det presenterades som en helhet, med glimten i ögat, såg vi det inte.
Tycker ni lärare att det finns något i innehållet som borde ha stoppats?
– Jag kan inte gå in i det. Det är en helhetssituation där man måste gå tillbaka till det som var, säger Sune Alén.
– Tar man ut det ur sitt sammanhang förstår jag att man kan uppfatta det som sexistiskt. Men har man varit med i hela processen ser man det som en helhet som vuxit fram, säger Inga-Lill Pettersson.
Även ”musikvideon” i showen, som bland annat visade stypsex, tolkade hon som en parodi på all översexualiserad information som eleverna översköljs med.
Richard Munsterhjelm deltog också i arbetet med showen.
– När vi gjorde den var tanken att det skulle vara en parodi över något som eleverna ser i sin vardag, där mycket handlar om sex nästan konstant. Vad jag förstår så framgick det tydligt för dem som var på plats. Men det är förstås väldigt ledsamt om någon tagit illa vid sig av det här, säger han.
– Elverna tyckte att det var roligt. Men om vuxna tycker att det var olämpligt är det förstås något som jag tar till mig.
Ser över utformningen
Sune Alén anser att julfestens framtid behöver diskuteras.
– Vi behöver se över utformningen. Vi kanske har fastnat i något som vi inte ska fortsätta med, säger han.
Enligt Peter Holm är syftet med julfesten är att den ska vara en trevlig tillställning som är underhållande och ger en känsla av show. Den ska engagera eleverna. Det är även viktigt att publiken inte lämnar julfesten med en dålig känsla i magen.
– En viktig del är sammanhållningen som den skapar bland niorna. Den processen är viktig för dem.
– Det är fantastiskt att se hur eleverna växer in i sina roller och sedan vågar prestera, säger Inga-Lill Pettersson.
Föräldrarnas reaktioner ska skolan dock ta till sig för att utveckla och förbättra julfesten, enligt Peter Holm.
– Jag har fått samtal både från föräldrar som sagt att deras barn varit jättenöjda och från föräldrar som varit kritiska.
Han säger att det är viktigt att föräldrarna har en bra känsla.
– Det finns föräldrar som inte har det. Det är något vi behöver titta på.
Bildningsdirektör Kjell Nilsson har sett den film av julfesten som varit upplagd på You Tube.
– Ser man hela filmen ser man att den driver med saker och ting. Men ser man enstaka inslag blir den ganska obehaglig, säger han.
Det kan ändå vändas till någonting positivt, hoppas han.
– Det kan vara en utgångspunkt när man talar om sådant som könsmaktsordning med eleverna. För en 15-åring kan det vara svårt att se vad som är problemet. Som vuxen kan man hjälpa till så att de kan se det här med nya ögon.
Anna Jakobsson