Det första året för landskapsregeringen (LR) Veroncia Thörnroos (C) blev inte som man tänkt sig. Den omställningsbudget som var tänkt att presenteras i april blev i stället en rad tilläggsbudgetar av akut karaktär för att rädda läget sedan coronakrisen slagit mot både hälsa och ekonomi.
I dag klockan tio presenterar LR sin första riktiga budget, den som talar om hur 2021 kommer att bli. Och trots att intäkterna beräknas bli rekordhöga prognostiserar LR med ett minus på sista raden på 19,9 miljoner euro.
– Men med tanke på vad som hänt blev man lite positivt överraskad över att staten räknar med så pass bra inkomster, säger Torbjörn Eliasson.
Han vågar dock inte lita på att siffrorna håller streck, inte minst eftersom det från och med årsskiftet är ett nytt system som reglerar Ålands finansiering och det är till stor del baserat på de på Åland inbetalda skatterna.
– Det finns alltid en osäkerhet i siffrorna. Om viruset igen sätter igång trassel kommer nya budgetar från Finland som sänker nivåerna. 2020 har vi tappat över 30 miljoner euro.
Det kanske enskilt största problemet för landskapet det närmaste året är likviditeten. I budgetförslaget äskar LR om en fullmakt för att få uppta lån till ett värde av maximalt 77 miljoner euro för nästa år. Det är 17 miljoner mer än den fullmakt man fick av lagtinget tidigare i höst.
– Jag skäms inte för att bli den första åländska finansministern som upptar lån, jag tycker det är en naturlig sak eftersom vi har ansvaret att hantera Ålands offentliga ekonomi, löner, barnbidrag, landskapsandelar och allt vad det är, säger han.
I budgeten finns investeringar planerade värda sammanlagt nästan 37 miljoner. Den största delen av detta ligger på infrastrukturavdelningen. Infrastrukturminister Christian Wikström (Ob) säger att investeringarna som finns i budgeten har det gemensamt att de syftar till att skapa arbete.
– Nästan alla satsningar leder till sysselsättning, samtidigt som vi gör investeringar. Det leder till att människor kommer i arbete, säger Wikström.
Även på ÅHS planeras investeringar. De två största är ett nytt vårdinformationssystem och en isoleringsmodul.
– ÅHS är ett av få sjukhus som inte har en isoleringsmodul och vi bör ha en sådan. Inte bara för en pandemisituation utan också för vissa andra sjukdomar som behöver ett isoleringsrum, säger socialminister Annette Holmström-Jansson (MSÅ).
Jonas Bladh