Vicelantrådet Harry Jansson (C) hade bjudit in Sveriges justitieminister Gunnar Strömmer för att diskutera frågor som är gemensamma för Åland och Sverige.
– Det är inte så vanligt med den här typen av ministerbesök, sade Harry Jansson under presskonferensen i samband med besöket.
Under besöket träffade Gunnar Strömmer även lantrådet Veronica Thörnroos (C), lagtingets talmän och landshövdingen Marine Holm-Johansson.
Gunnar Strömmer sade att det varit en bra möjlighet att få Ålands perspektiv på samtiden och bland annat säkerhetspolitiska frågor.
– Och även konkreta frågor i relationen till Sverige, sade han.
Han menade att det säkerhetspolitiska läget och Sveriges och Finlands gemensamma väg in i försvarsalliansen Nato har fördjupat samspelet mellan de nordiska länderna.
– Och det innebär även utvecklat samarbete mellan Sverige och Åland.
Gunnar Strömmer menade att Åland blir en tryggare plats än någonsin när Sverige och Finland blir Nato-medlemmar.
– Konkret kan man säga att Åland, Finland och Sverige blir mycket tryggare än vad vi varit tidigare och framförallt än vad vi skulle vara i det utsatta säkerhetspolitiska läget om vi skulle fortsatt reda ut detta utanför ett Natomedlemskap.
Brottslighet
Gunnar Strömmer nämnde andra viktiga områden där ett samarbete mellan Sverige och Åland är viktigt, som gränsöverskridande brottslighet. Problemet har just nu stort fokus i Sverige och eftersom Åland är en del av gränsområdet mot Sverige behövs ett fördjupat samarbete även här menade Gunnar Strömmer.
– Vi har diskuterat med den åländska polisen, med gränsbevakningen och representanter för rederierna, det är utomordentligt värdefullt. Jag tar med mig många intryck och konkreta medskick hur samarbetet kan förstärkas i framtiden.
På vilket sätt kan Åland bistå?
– Åland följer noga med utvecklingen i Sverige där vi har djupgående problem med grov brottslighet som handlar om narkotika och ekonomiskt bedrägeri. Det är inte sällan de ledande aktörerna finns i andra länder. Men Åland är ännu relativt opåverkat, narkotikan har andra rutter än över Åland, sade Gunnar Strömmer.
Han menade att det ändå behövs en god beredskap för att hantera brottsligheten i framtiden och eftersom narkotikan på Åland framförallt kommer från Sverige,
– Den åländska polisen har ett nära utbyte med den svenska polisen, och tullen och gränsbevakningen har ett gott samarbete.
Harry Jansson sade att det är oerhört viktigt med samarbete över gränsen på grund av sjöfarten.
– För Ålands del handlar det om tre miljoner passagerare årligen och det ger olika utmaningar. Det är viktigt att Åland har kunskap och insikt i frågan, sade han.
Han menade att Åland inte ska vara en plats där brottslingar känner att de kan vara säkra.
Sjöfart och språket
Harry Jansson sade att sjöfarten är i en brytningstid och att det är viktigt att informera om hur gemensamma EU-beslut kan påverka på lokal nivå som exempelvis konkurrenskraften hos den åländska sjöfarten.
Gunnar Strömmer sade att man diskuterat saker som är gemensamma för Åland, som språket och andra viktiga frågor gällande självstyrelsen.
– Det är nyttigt om svenska politiker påminns om den gemensamma historien, språket och kulturen. Att vårda dem och ta fasta på de möjligheter som finns.
Han nämnde värdet av rederierna som en viktig del både sett ur företagssynvinkel och som arbetsgivare.
– Det är viktig för utbyte av arbetskraft åt båda håll.
SVT Play
Harry Jansson sade att man lyft de viktiga beståndsdelarna av självstyrelsen och även frågor av praktisk natur som AT-tjänstgöringen och psykologfrågan. Han menade också att det behövs en påminnelse om vad Åland egentligen är.
– Det är en generationsväxling av tjänstemän både i Stockholm och Helsingfors och de behöver känna till historien och vad Åland står för, sade han.
– Vi har också diskuterat SVT Play och jag har uttryckt min personliga frustration. Vi hade jobbat åtta år och ansvariga ministern i Helsingfors skrotade det. Då sades att det behövs fortsatta diskussioner med Sverige. Vi för nya diskussioner och får visa tålamod, sade Harry Jansson.
Gunnar Strömmer sade att han förstår att frågan är viktig för vardagslivet och att det inte handlar om motstånd från Sveriges sida. Trots att det inte ligger under justitieministerns ansvarsområde lovade han föra budskapet vidare.
– Jag har åtagit mig att påtala det för de i Sverige som arbetar med frågan och understryka att det fortsatt är en viktig fråga för Åland.
Privat koppling
Gunnar Strömmer har också en privat koppling till Åland i och med att han har nära släktingar här.
– Vi ses med stor regelbundenhet och i samband med ett sådant besök kändes det meningsfullt att också göra det professionellt.
Gunnar Strömmer sade att man även haft tidigare diskussioner med sitt åländska systerparti Moderat samling redan när han var partisekreterare för de svenska Moderaterna, om ett Ålandsbesök.