En båttur till den mytiska ön Källskär med Lady Helena tar ungefär 20 minuter från Brudhäll. Väl på Källskär får dagens besökare berättelsen om Källskär återberättad för sig av Thomas Dahlgren. Hit har han kommit i 30 år, och är fortfarande den enda som ger guidade turer på Källskär på tre språk: svenska, engelska och finska.
Dagens besökare består av Els och Dick Van Logchen från Nederländerna, Uwe Schreiber och Karin Fuchs-Gamböck från Tyskland samt Maria och Nikita Rubanin från Esbo, Finland. Uwe Schreiber kom till Finland första gången när han var ung och studerade, i början på 60-talet.
– Jag kom på vespa med min kompis. Vi hade sex veckor sommarlov och visste inte vad vi skulle göra. Då läste vi om Haparanda i en tysk tidning och tyckte att det lät som ett äventyr, säger han.
Uwe Schreiber och Karin Fuchs-Gamböck blev intresserade av Åland efter att de hade sett Netflixserien ”Thicker than water” som främst utspelar sig på Åland.
– Vi har rest en del och även om Karibien är fantastiskt så har Finlands skärgård något unikt.
De tre paren träffades i England via sitt gemensamma intresse, gamla bilar. Förra året var de på en resa tillsammans och i år föll lotten på Finland.
– Vi tänkte, vad kan man visa i Finland, och kom fram till att den åländska skärgården har sin egen karaktär. Och hittills har alla varit nöjda, säger Maria Rubanin.
Fann sitt paradis
Dagens utflykt till Källskär är en historisk resa som inleds år 1958 när den svenska adelsmannen Göran Åkerhielm första gången kom till Åland och Kökar. Han blev förälskad i Källskär men hade inte rätten att köpa ön. Göran Åkerhielm fick höra att ön ägdes av tre män och tog genast kontakt med dem för att ordna ett möte. Han blev snabbt avfärdad när han berättade att han ville köpa ön, men en av männen erbjöd honom att bo på hans tredjedel av ön där det fanns en liten stuga.
Mellan 1959 och 1964 kom Göran Åkerhielm ensam till Källskär varje sommar och njöt av sitt paradis. En av de andra männen erbjöd honom sedan sin del av ön mot 500 euro, med ett specialtillstånd från landskapet Åland som gjorde att Göran Åkerhielm kunde undgå hembygdsrätten..
– En av dem gjorde i alla fall en bra affär, säger Thomas Dahlgren.
Efter det började Göran tillbringa mer och mer tid på Källskär. Han anställde Kökarbor att arbeta på ön med honom och betalade dem dubbel lön i kontanter. Tillsammans med arbetarna byggde Göran flera stugor och flyttade stenar. 1985 sågs han sista gången på Kökar på en kräftskiva med sina adelsvänner och 1992 gick han bort i Schweiz. Thomas Dahlgren har en teori om att Göran valde att bli begraven i Schweiz eftersom han blev bortstött av sina släktingar för att han var öppet homosexuell, något som var tabu på den tiden.
Häxa anlade trädgård på klippor
Efter en kort promenad upp på ön är sällskapet mitt på Källskär.
– Vet ni vad det är för speciellt med den här platsen? frågar Thomas Dahlgren.
Det visar sig vara Källskärs högsta punkt som är runt 20 meter över havet, mitt emellan, Tallinn, Helsingfors, Åbo och Stockholm. Efter ytterligare en liten promenad ner mot vattnet berättar Thomas om den unika stenstranden.
– Den här stranden kom till för 35.000 år sedan och formades under 20.000 år av en glaciär. När klimatet förändrades smälte isen och landmassan steg.
Enligt honom kom den första punkten av Källskär upp för ungefär 3.500 år sedan. Landmassan stiger för tillfället ungefär 38 meter per 1.000 år enligt forskare vid Stockholms universitet.
Bredvid stenstranden finns ”häxans stuga”. Här höll Göran Åkerhielms småkusin, Miss Morris från Skottland, till när hon kom till Åland. Miss Morris kom till Åland i drygt tio år och kallades häxan på grund av sina långa kjolar och vilda hår.
– Hon kom till Åland för att anlägga en trädgård på ön men blev ganska förvånad när hon såg att det bara var klippor, säger Thomas Dahlgren.
Detta ledde till att Göran Åkerhielm beordrade sina arbetare att varje dag ta med två hinkar jord. I dag återfinns en prunkande trädgård på Källskär.
Arv av berömd författare
En annan stuga på ön hade även den besök utifrån när Göran Åkerhielm levde. Denne gäst målade en tavla på Görans begäran som fanns på ön fram till 2014. Konstnären och författaren som målade tavlan var en nära vän till Göran som han kände från en då hemlig gaybar i Stockholm. Våren 1958 möttes de två på Champs Élysées i Paris för en drink. Göran ville att författaren skulle måla en tavla till Källskär. Efter några drinkar och lite övertalning kom hon 1962 till Källskär med sin flickvän Tuulikki och hängde upp verket.
Tavlan ”Tro, hopp och kärlek” hängde på Källskär fram till 2014, när Tove Jansson skulle ha fyllt 100 år. Då flyttades den till Ålands kulturhistoriska museum eftersom den ansågs för värdefull för att vara kvar på Källskär. I dag hänger en kopia i den stora stockstugan på Källskär ovanför den öppna spisen.
– Det spekuleras om att de två filifjonkorna symboliserar Tove och hennes flickvän eftersom det bara finns en filifjonka med sina ungar i Mumin. Den tredje figuren skulle kunna vara Göran, säger Thomas Dahlgren.
Tuulikkis bror, arkitekten Reima Pietilä, som bland annat ritat presidentens bostad Mäntyniemi i Helsingfors, ritade den stora stockstugan på Källskär på Görans förfrågan.
– Stockarna numrerades och fraktades till Åland från norra Finland så att stugan kunde monteras upp, säger Thomas Dahlgren.
Gudarnas budbärare övervakar
På ett berg bredvid Tove Janssons stuga står en staty av den grekiska halvguden Hermes. Den är en kopia av den italienska konstnären Giovanni di Bolognas staty från 1500-talet. Statyn hittade Göran i bitar på Lidingö i Stockholm, tillsammans med sin vän Carl Milles.
– Kökarborna skakade på huvudena åt honom, men var skulle solgudens son och gudarnas budbärare passa bättre? frågar Thomas Dahlgren.
En annan sevärdhet på Källskär är givetvis den välkända Källskärskannan, som formats av vattenvirvlar under högt tryck. Redan 1780 beskrevs den som ett måste att besöka i en turistguide. Thomas Dahlgren berättar att han besökt kannan med geologer som blir lika fascinerade varje gång.
– De blir galna och kliar sig i huvudet. Det finns för många variabler som spelar in för att man ska förstå hur den har kommit till, säger Thomas Dahlgren.
Enligt geologerna är det mycket möjligt att kannan har blivit till snabbare än man skulle kunna tro, under ungefär 90 dagar, tack vare vattnets höga tryck.
Byggde hamn för hand
Hamnen på Källskär är även den ett resultat av en av Göran Åkerhielms många visioner för ön. Han inspirerades av hamnstaden Alexandria i Egypten, som grundades 331 före vår tideräkning, och blev som vanligt utskrattad av Kökarborna när han berättade om idén.
Men med hårt slit lyckades Göran Åkerhielm bygga en hamn med vågbrytare och stuga med hjälp av sina arbetare. Den kom dock att förstöras varje vinter av det hårda vädret, och varje sommar byggde man upp den igen under 14 år. Göran Åkerhielm var noga med att allt arbete skulle utföras för hand på ön, så även hamnen.
– Göran sa att hårt arbete renar själen, säger Thomas Dahlgren.
Tara Bamberg