Susanne Perander säger att staden och Stiftelsen för Sjökvarteret höll ett möte den 16 november.
– Staden måste ju behandla alla arrendetagare lika och då kan vi inte gå in och bekosta åtgärder hur som helst. Det gör saken lite komplicerad men vi har försökt bistå med information och kunskap. Vi försöker ge vägledning och det första steget är att kartlägga avloppssystemet och vilka bekymmer som finns.
Hon säger att staden också givit förslag på konsulter och gjort kostnadsberäkningar.
– Sjökvarteret är en jätteviktig del av Mariehamns stad och en viktig turistattraktion. Vi är så klart måna om att allt ska fungera på ett bra sätt. Vi har försökt göra vad vi kan men är tyvärr lite bakbundna. Det som stiftelsen kan göra är att ansöka om medel från staden för att kunna göra de insatser som krävs för att komma tillrätta med problematiken.
Förstår utmaningen
Stiftelsen har genom åren vid flera tillfällen anhållit om att staden ska ta över ansvar för utbyggnad, underhåll och drift av stamledningsnätet för vatten och avlopp. Redan 2007 var frågan på bordet och Susanne Perander säger att man känner till problematiken väl.
– Vi förstår utmaningen men kan inte göra så mycket mer än det som redan gjorts.
Vad gäller den storstädning i avtal som styrelsen för Sjökvarteret påbörjat har staden och stadsmiljösektorn också en roll eftersom man står som arrendegivare för vissa områden inom Sjökvarteret.
– Jag har inte detaljkunskapen kring arrendefrågorna men vi måste förstås försöka verka för att förutsättningarna och hyrorna ska vara på samma nivå för alla aktörer i Sjökvarteret.