2014 trädde dagens åländska polislag i kraft. Lagtinget valde då att anta en så kallad fulltextlag, vilket innebär att hela lagen är skriven på Åland för åländska behov, i stället för en blankettlag, vilken är en helt eller delvis kopia av den finländska lagen. Detta trots att den övervägande delen av behörigheten på det område som lagen omfattar ligger hos Finland.
Sedan dess har lagarna i Finland ändrats 14 gånger, vilket gör att den åländska lagen måste uppdateras med dessa ändringar, och därför har landskapsregeringen (LR) lämnat ett lagförslag till lagtinget.
Problematiserar
I sin behandling av lagförslaget problematiserar lag- och kulturutskottet frågan om lagstiftningsprincip. Utskottet skriver i sitt betänkande: ”På områden där lagstiftningsbehörigheten är delad och i synnerhet där merparten av behörigheten hör till riksdagen kan det finnas starkare motiv för en blankettlag. Även här bör blankettlagen givetvis föregås av en noggrann analys av behovet av egna bestämmelser.
I debatten menar utskottets ordförande Harry Jansson att det vore mer passande för polislagen att antas som blankettlag, då den då kan hållas mer uppdaterad.
– Enligt min mening bör man när man nästa gång har en större förändring på bordet återgå till en blankettlag, med vid behov åländska tillägg.
Ger upp självstyrelse
Ålands framtids Axel Jonsson är av annan åsikt, och anser att Åland bör stifta egna lagar på de områden där Åland har egen behörighet.
– Det är viktigt att vi tar vår behörighet på allvar och inte per automatik tar in blankettlagar. Då ger vi upp en del av självstyrelsen.
Harry Jansson pekar på att det är ett omfattande arbete att hålla polislagen aktuell för en relativt liten lagberedning.
– Om vi tar konkret den här lagen har vi ett rättsområde som till 80 procent är riksbehörighet. Det kommer vara ett omfattande arbete att återställa ordningen. Det är inte lätt att säga vad som är åländsk behörighet.
– Medan vi har processat det här i utskottet har det kommit ytterligare två propositioner till riksdagen som påverkar vår lag. Vi kommer ånyo att ha en lagstiftning som inte är ”up to date”, säger Harry Jansson.
Saknar åländsk Finlex
Tage Silander (MSÅ) menar att ett problem är avsaknaden av en ”levande” lagsamling på Åland. Till skillnad från finländska Finlex, lagsamlingen som ständigt uppdateras med antagna lagar, har Åland en skriftlig lagsamling i bokform och en internetvariant av den.
– Det viktigaste skulle vara en webbaserad lagbok som uppdateras hela tiden, säger Tage Silander.
Kansliminister Nina Fellman (S) säger att LR tar till sig av lagtingets tankar och funderar på om det blir mer praktiskt i lagarbetet att gå över till en ordning med blankettlagar. Hon berättar också att internetsidan med den åländska lagsamlingen kommer att vara uppdaterad i början på året. Däremot kommer det att dröja med den efterfrågade lagdatabasen à la Finlex.
Jonas Bladh