En uppsjö av olika sorters munskydd erbjuds för att hindra spridningen av coronaviruset. De kirurgiska munskydden som täcker näsa och mun och knyts bak i nacken rekommenderar Gunilla Häggblom. De har en metallbit som man kan spänna över näsan och dra ner under hakan för optimalt skydd.
– Det är i huvudsak för att den sjuke inte ska sprida partiklar runt sig när den andas ut. Det kan även förhindra att man får i sig partiklar, säger Gunilla Häggblom.
Hon betonar att munskydd är kortlivade och att de bör bytas när de har blivit fuktiga.
– Det beror på den egna andningen. De har en begränsad funktionstid. Jag skulle säga upp till en och en halv timme, sedan ska man byta, säger hon.
Gunilla Häggblom rekommenderar de kirurgiska munskydden i kollektivtrafik och folksamlingar.
– Och vid tillfälle när man i allmänhet är rädd om sina luftvägar, det behöver inte ha med corona att göra och kan också bero på till exempel skadliga partiklar i luften som föroreningar, säger hon.
Kritisk mot munskydd i tyg
Förutom de kirurgiska munskydden finns det många olika varianter på marknaden. Gunilla Häggblom är kritisk till de i tyg.
– Med all respekt så har jag lite svårt att ta till mig att de i tyg är effektiva, säger hon.
Problemet med munskydd i tyg är att de inte bara ska tvättas en gång om dagen, utan efter varje användningstillfälle. De måste även ha minst tre lager tyg för att vara effektiva.
– Beroende på materialet kan de bli tunga att andas i. Patienter med astma ska vara försiktiga. De är inte att rekommendera men de kommer antagligen synas i samhället, säger Gunilla Häggblom.
Den tredje sortens munskydd på marknaden är de som har en filtrerande teknik och används inom vården. Dessa bör reserveras för sjukvården anser Gunilla Häggblom.
– Du måste ha ett tekniskt kunnande för att använda dem på rätt sätt, säger hon.
Vissa väljer att knyta en scarf eller sjal runt näsa och mun för att skydda sig. Det tycker inte Gunilla Häggblom är det bästa sättet för att förhindra smitta.
– Det är absolut inte ett bra sätt att sila bort partiklar på. Det kan vara förenat med livsfara. Man ska verkligen veta vad man använder med respekt för sitt liv, säger hon.
– Risken ökar när vi sitter tätt och andas i stängda utrymmen. Vi bör vara rädda om oss själva och allmänheten.
Tara Bamberg