Landskapsregeringens mål med energipolitiken är att Åland ska bli en centrum för förnyelsebar energi. För att nå det målet planeras för både storskalig havsbaserad vindkraft i havet norr om Åland och för större solenergiparker på landskapsägd mark.
Den socialdemokratiska lagtingsgruppen, med Camilla Gunell som första undertecknare, vill i en motion att lagtinget ska uppmana landskapsregeringen (LR) att ta fram en energipolitisk strategi. ”I detta dokument bör man ge svar på hur omställningen till förnyelsebar energi ska gå till och i vilken takt, på vilka villkor företag kan etablera anläggningar på åländska mark- och vattenområden, vilka investeringar som krävs i elnäten, mikroproducenternas villkor, målsättningar för hur Åland kan vara självförsörjande på elenergi och hur andelarna för export/import ska se ut”, skriver S-gruppen.
Under måndagseftermiddagen debatterade lagtinget motionen, och det blev stundtals hårda tongångar, inte minst mellan Hållbart initiativ och Socialdemokraterna.
Hellre markbaserat?
HI:s gruppledare Simon Holmström menade att S motverkat planerna på havsbaserad vindkraft.
– Är det fortfarande så att S önskar att vi satsar på marken i stället?
– Vi har ju satsat på marken, det har kommit upp enorma vindkraftsparker i Långnabba på basen av lagstiftning vi tog under förra mandatperioden. Att bygga till havs har jag ingenting emot, men vi måste ha bilden av hur enorma satsningar det handlar om, svarade Camilla Gunell.
Efter det inledande meningsutbytet blev tonen mellan de båda betydligt hårdare.
– Det är inga fel med det, men vad har S gjort. Jo man har blåst upp stora mörka moln. Man har sagt att vi behöver inte gör det här, vi behöver inte satsa på det här, det här är för stort för Åland. Varför skulle vi göra det här. Det är de frågeställningarna som alltid pumpats ut från s, och fortfarande pumpas ut. Kunde man inte säga ”Åh vad fantastiskt att det satsas så här mycket pengar, så här mycket tankekraft, att man förankrar, och att att man gick ut i media och skapar opinion för ett sådant här projekt. I stället för att vara självutnämnda energiprofeter, sade Simon Holmström.
– Vilande på min erfarenhet av åländsk politik vet jag att man behöver ibland ha ganska kraftfulla ramverk och överenskommelser som man hoppas ska hålla över tid. Med tanke på de kraftfulla orden som ledamoten Holmström tog till kan jag säga att det kan behöva lite rådgivning också till HI som i bland är lite politiskt gröna, och då inte bara i bemärkelsen miljövänner, svarade Camilla Gunell.
Tveksamheter?
Också miljöminister Alfons Röblom (HI) ställde sig frågande till Socialdemokraternas engagemang för vindkraftssatsningen.
– Jag skönjer igen den tveksamheten från S om att storskalig havsbaserad vindkraft, det är för stort för Åland, att vi klarar inte av det, att det är lite för stort och svårt. Är det sådana tveksamheter hos S i den här frågan?
– Jag tror nog att det handlar om att vara realistisk och fundera över om vi har den kompetens och om det här är en lek vi aldrig tidigare spelat, svarade Gunell.
Flera partier uttryckte stöd till S för tanken på ett strategidokument. En som dock tydligt tog ställning mot såväl satsningar på såväl sol- som vindkraftssatsningar var Stellan Egeland (Ob). Han menade att dagens energikris har en tydlig orsak, men att politiker som vill ha mer förnyelsebar energi missat denna.
– Har man faktiskt inte begripit att det är övergången till så kallat hållbart som gjort att vi blivit mer beroende av olja och gas?, frågade han.
Det fick Camilla Gunell att ifrågasätta om regeringsblocket håller ihop i vindkraftsfrågan.
– Hur ska vi tro på att det finns ett hållbart regeringsblock i det här när det är så vitt skilda åsikter? Stellan Egeland stöder alltså inte satsningar på vind och solparker på Åland?
– Nej, var den obundne ledamotens lika korta som koncisa svar.
S-gruppens motion ska nu behandlas av finans- och näringsutskottet.