Det är viktigt att Åland är förberett för en krissituation med tanke på ögruppens geografiska läge och säkerhetssituationen i Europa, sade Johan Lindström under budgetdebatten i måndags.
– Vi kan inte ignorera att hotbilden är mycket allvarlig med fullskaligt krig i Europa. Vi ska inte stå handfallna.
Åland kan bidra till beredskapsarbete utan att bära vapen och samtidigt värna om demilitariseringen, sade han.
– Det innebär att utbilda ålänningar i krishantering, första hjälpen och evakuering. Varje ålänning bör veta vad som förväntas av dem vid en kris.
Han lyfte också behovet av att stärka medvetenheten och motståndskraften bland ålänningar mot falska nyheter och påverkansoperationer som kan skapa splittring och osäkerhet.
Viktigt med behörighet
Johan Lindström föreslog regelbundna kurser på Åland i samarbete med finska försvaret, exempelvis i krigsrelaterade skador. Beredskapsarbetet kunde ledas av Räddningsmyndigheten och också involvera andra frivilligorganisationer och föreningar som till exempel Ålands reservister, sade han.
Civilminister Ingrid Zetterman (Lib) sade att det är viktigt att ha koll på vad som är Finlands behörighet.
– Så att man inte går in och rör till det. Till exempel evakueringar är finsk behörighet. Och Försvarsministeriet är inte intresserade av att hålla kurser här på grund av demilitariseringen, sade hon.
Det är viktigt att betona Ålands möjlighet att delta i det nordiska Hagasamarbetet för krisberedskap och civilt försvar, sade Annette Holmberg-Jansson (MSÅ).
– Senast på Island lyfte vi det med statsminister Orpo.Vi bör få vara med, mycket av det som är civil beredskap har vi egen behörighet i.