Tack vare att Kökarborna Casper Mickwitz och Johannes Jansson tog plats i Fastighets Ab Björnsnäs styrelse 2015 uppfylldes kravet på att minst två tredjedelar av styrelsen skulle ha hembygdsrätt eller hade bott på Åland i fem år. Därmed kunde bolaget också beviljas jordförvärvstillstånd, alltså rätt att äga marken.
Men efter bara ett respektive två år lämnade de sina uppdrag. Arbetet hade stannat av och styrelsearbetet sköttes inte som det skulle, säger de. Dessutom fick de ingen kontakt med ägaren och styrelseordföranden Olli Lakka.
Casper Mickwitz lämnade sin avskedsansökan till Olli Lakka, men eftersom han inte fick någon respons gjorde han en ändringsanmälan direkt till Patent- och registerstyrelsen.
Trovärdigt projekt
Från början verkade projektet väldigt trovärdigt, säger Casper Mickwitz. Han fick ta del av ritningar och prissättning, han träffade såväl arkitekten som fastighetsförmedlingen som skulle marknadsföra området. Dessutom tyckte han att det var ett bra koncept som Olli Lakka tagit fram. De träffades ett par gånger och Casper Mickwitz gillade – i sin blåögdhet, som han säger – Olli Lakka.
Men i dag är bilden en helt annan:
– Han är skrupellös.
Har du fått någon förklaring till varför allt arbete stannade av?
– Nej.
I november 2016 tog Kökarbon och dåvarande kommunstyrelseordföranden Philip Hällund plats i styrelsen. Men sedan dess har han inte hört ett ljud av Olli Lakka. Något styrelsemöte har de inte haft.
Känns det inte lite riskabelt att sitta med i en styrelse utan att ha insyn? Du är trots allt en av företagets ansvarspersoner.
– Ja, jag har inte ens ett papper på att jag sitter i en styrelse. Sitter man i en styrelse borde det vara ett instiftande möte, och att man åtminstone har ett inledande styrelsemöte, vilket inte har skett.
Har du och Olli Lakka någon som helst kontakt?
– Ingen som helst.
Olli Lakka hävdar att det inte är sant.
– Med kontakt menar jag att man håller en kontakt. Jag var med som tolk då han träffade den som var här och grävde. Om han räknar det till att vi haft kontakt, så okej.
När Ålandstidningen talar med Philip Hällund några dagar senare har han lämnat styrelsen.
– Direkt efter att du hade ringt gjorde jag en anmälan till Patent- och registerstyrelsen. Jag har absolut ingen lust att vara med i något som jag ändå inte är med i.
Riskerar rättslig prövning
Kvar i styrelsen är alltså bara Åbobon Olli Lakka. Så vad innebär det för bolagets rätt att äga marken?
I ett brev till bolaget daterat den 18 mars (innan Philip Hällund avgick) konstaterar landskapsregeringen att bolaget inte uppfyller villkoren för det beviljade jordförvärvstillståndet. Två tredjedelar av styrelsemedlemmarna ska ha hembygdsrätt. Ingen av dem har det. Endast en av dem, Philip Hällund, har bott i landskapet mer än fem år.
LR noterar vidare att avsikten med markköpet var fast bosättning, fritidsbruk och korttidsuthyrning, men att det är tveksamt om bolaget uppfyller även det villkoret eftersom fastigheten är obebyggd.
Bolaget ska lämna sitt svar till LR senast i dag den 19 april.
– Vi får se vad bolaget svarar, om de svarar, säger landskapets jurist Adrian Jansson.
Om bolaget inte uppfyller kraven i sitt tillstånd kan ärendet tas till domstol. Om domstolen fastställer att villkoren inte uppfylls kan fastigheten överlåtas eller säljas på auktion.
Viktigt att förverkligas
Alla tre tidigare styrelsemedlemmar hoppas trots allt att Björnsnäs förverkligas.
– Det är en jätteviktig komponent i att få folk att komma hit. Det genererar direkt arbetsplatser, det skulle få stora ringeffekter. Även om folk flyttar hit deltid genererar det mångfalt i livskraft, säger Johannes Jansson, som också är med i Kökars inflyttningsteam.
– Intresset är stort för att flytta hit, men det är ett problem med boende. Folk vill ha moderna boenden som uppfyller dagens krav.
Bostadsområdet Björnsnäs
Projektet omfattar ett tolv hektar stort område i Hellsö.
Området ägs av Fastighets Ab Björnsnäs med hemort Kökar.
22 pålhus planeras, varav tolv är strandvillor för fast bosättning. Övriga hus är för uthyrning. Husen är så kallade aktiehus, därmed krävs ingen hembygdsrätt för att köpa dem.
Neva Arkkitehdit har ritat husen och tagit fram detaljplanen.
Kommunen har satsat totalt 70.000 euro på projektet. Man köpte området för 58.000 euro och sålde det för 77.000. I samband med försäljningen förband man sig att bygga om Ormlidsvägen samt att dra vatten- och avloppsledningar till tomtgränserna. Notan för det landade på 89.000 euro.
Detta har hänt
April 2015: Efter ett år av förhandlingar godkänner kommunfullmäktige en försäljning av Björnsnäs till Åbobon Olli Lakkas bolag Invest House Oy för 77.000 euro. Kommunen ska bekosta en del av infrastrukturen.
September 2015: Köpebrevet undertecknas.
Oktober 2015: Fastighets Ab Björnsnäs registreras. Bolaget, vars hemort är Kökar, ska äga och besitta fastigheten Björnsnäs. Styrelse: Olli Lakka (ordförande), Johannes Jansson och Casper Mickwitz (ledamöter).
November 2015: Kommunfullmäktige antar detaljplanen för området.
November-december 2015: Fastighets Ab Björnsnäs beviljas jordförvärvstillstånd och näringsrätt.
2016: Kommunen bygger infrastrukturen.
Oktober 2016: Casper Mickwitz lämnar styrelsen.
November 2016: Philip Hällund väljs in i styrelsen.
April 2017: Johannes Jansson lämnar styrelsen.
Mars 2021: Landskapsregeringen meddelar bolaget att man inte uppfyller villkoren i jordförvärvstillståndet.
April 2021: Philip Hällund lämnar styrelsen.