I december förra året tillsatte Mariehamns stad en byggnadskommitté med uppdrag att projektera en renovering och ett återställande av Doktorsvillan i Mariehamn.
Anna Holmström har varit kommitténs ordförande. De andra som ingått i den är vice ordförande Lennart Isaksson (MSÅ), Michele Ferrari (Lib), Jessy Eckerman (S) samt Sirkka Wegelius, Jani Johnsson och Kyni Larpes-Nordas.
Slutrapporten blev klar i förra veckan. I den föreslås en renovering utgående från att byggnaden inte ska användas vintertid, att den västra delen renoveras och att den östra delen återställs.
– Vi har tagit fram kompletta handlingar, som man kan begära in anbud med. Vi har också velat poängtera byggnadens historiska värde, säger Anna Holmström.
Från Socis
Det finns olika möjligheter att förverkliga renoveringen, säger hon.
– Det finns firmor som inriktar sig på byggnadshistoriskt bevarande på Åland. Man skulle också kunna samarbeta med yrkesgymnasiets byggnadslinje, men det är inget som vi tar ställning till i rapporten.
Det finns en hel del inventarier, bland annat från Societetshuset, som skulle kunna användas i Doktorsvillan, som är den enda offentliga byggnaden i stadens ägo som är kvar från badhusepoken.
– Det är dörrar, hatthyllor och annat. Det skulle vara fantastiskt om det kan få en plats och synas, säger Anna Holmström.
Av Doktorsvillans egna dörrar har vissa använts som gångbro på vinden, säger hon.
– De är i ganska dåligt skick. Men det finns bra underlag för replikor.
När byggnaden renoverats är tanken att den ska kunna användas för evenemang och som sommarkafé. Det planerade köket beskrivs som ett serveringskök som inte är anpassat för tillredning av varm mat.
Antalet personer som kan vistas i byggnaden blir högst 50 med det föreslagna upplägget.
Så det blir ganska små evenemang i byggnaden?
– Ja, det blir mindre evenemang. Antalet personer har att göra med kraven på sådant som brandsäkerhet, antal toaletter och personalutrymmen.
– Men man kan ha tillfälliga lösningar också, till exempel bajamajor, för större evenemang.
Historisk miljö
Eftersom Doktorsvillan står tom skulle renoveringen kunna göras snarast möjligt. Kommittén föreslår att budgetmedel för detta tas upp i stadens budget 2022. Den beräknade totalkostnaden är 541.000 euro.
Finns det stöd för det under stadens budgetarbete?
– Det är tiotusenkronorsfrågan. Det är ett mycket besvärligt budgetläge i höst när vi har sparbeting och stora investeringar i både Ytternäs skola och daghemmet i norra staden. Det kommer inte att vara lätt.
– Men jag hoppas och tror att vi ändå kan hitta en lösning för Doktorsvillan.
Ett sätt att finansiera renoveringen kunde vara att sälja någon annan fastighet.
– Man pratar om att staden har ett lite för stort fastighetsbestånd.
Däremot bör staden inte sälja Doktorsvillan, med dess placering i en historisk miljö, anser Anna Holmström.
– Det förpliktigar. Vi behöver välja några hus i staden som vi tar hand om på ett bra sätt.