Som Ålandstidningen har berättat under våren blev 2021 ett betydligt bättre år än väntat för de flesta kommunerna på Åland. Anledningen är att skatteintäkterna under året steg kraftigt. Av 16 kommuner var det bara Kumlinge och Vårdö som hade lägre skatteintäkter än året före.
Och under årets fem första månader har utvecklingen fortsatt. Så här långt i år har 13 kommuner fått in högre kommunalskatter än vad man fick under motsvarande period i fjol. Sammanlagt har kommunernas intäkter från kommunalskatten varit 2,3 miljoner euro högre. För samfundsskatten är motsvarande siffra 2,8 miljoner euro.
Andreas Johansson säger att både 2021 och 2022 så här långt för Sunds del varit en klar förbättring gentemot budget.
– Men jämför man 2021 mot året innan, alltså 2020, är det trots de ökade skatteintäkterna en klar försämring. Det eftersom landskapsandelarna sjunker mer än vad skatteintäkterna ökar för Sunds del.
Inga svar
Enligt Andreas Johansson brukar skatteintäkterna normalt gå upp på våren för att sedan falla tillbaka på hösten när skatteåterbäringen betalas ut. Men varför utvecklingen sett ut som den gjort under de senaste 18 månaderna har han svårt att svara på.
– Det senaste fastställda skatteåret är 2020 så för 2021 har vi ännu inte kunnat dra några sälra slutsatser. Jag trodde att 2021 för Sunds del skulle bli ett riktigt ökenår, men i stället blev det det bästa skatteåret i kommunens historia. Om någon hade sagt det på förhand hade jag inte trott att den personen var på riktigt.
Har du några tankar kring vad som kan vara förklaringen?
– Många kommuner höjde till 2021 skatten, vilket är en del av förklaringen till att det blev mer pengar. Men jag måste säga att jag har svårt att svara mer på den frågan. Lönerna har inte gått upp så mycket och även om jag beaktar lägre avdrag och skattepliktiga arbetslöshetsförmåner kan jag inte förstå hur utfallet blivit så bra. Det finns rytmstörningar i systemet och jag förväntar mig en rejäl rättelse senare i år.
Ändrad fördelningsnycken
Vad gäller samfundsskatten säger Andreas Johansson att de högre intäkterna till största del beror på att staten i början av pandemin ändrade fördelningsnyckeln för att ge mer pengar till kommunerna och mindre till staten.
– Men man har sagt att vi ska gå tillbaka till den fördelningsnyckel som användes innan pandemin. Den första justeringen skulle göras nu i juni så det kommer att visa sig i siffrorna ganska snart.
En förklaring till högre skatteintäkter är förstås också befolkningsutvecklingen.
– Men det genererar också högre kostnader eftersom nya invånare i regel ska ha kommunal service.
Skatteintäkterna räddade
I Sund var den procentuella ökningen för skatteintäkterna i nivå med ökningen i kommunens nettodriftskostnader.
– När det gäller nettodriftskostnaderna var vi i budgeteringen nästan helt rätt i fjol. Och vi hade gjort ett antagande om att att skatterna skulle gå ner rejält, vilket visade sig vara fel.
Från Sund flaggade man inför 2021 till och med för att verksamhetsförutsättningarna var äventyrade.
– Det var bara skatteintäkterna som räddade Sunds kommun 2021, säger Andreas Johansson.
Tror du att här tar bort fokus från de strukturella problem som kommunerna länge påpekat?
– På ett sätt eftersom många gärna tittar på sista raden och då kan vi konstatera att 2021 gick lite sämre än 2020 men ändå helt okej. Men det beror bara på skatteutfallet, annars hade det varit ett katastrofår. Så för att svara på din fråga: Ja, det här flyttar fokus bort från de strukturella problem som finns.
Tar höjd
I Sund har man i budgeten för 2022 skruvat en del på skatteintäkterna.
– Ja, men vi tror inte att det fortsätter på den höga nivå det var under 2021. Det vore vanskligt att budgetera på den nivån.
I en skrivelse i årets andra tilläggsbudget har landskapsregeringen meddelat att man vill ge kommunerna mer pengar, men var det landar är ännu oklart.
Tror du att det här kan påverka landskapsregeringens inställning till saken?
– Jag räknar med att de följer budgetskrivelsen och införlivar det de sagt.