Det var i höstas som en ledande kommunpolitiker dömdes till dagsböter för sjöfylleri efter att hon och hennes make kört båt i berusat tillstånd. Händelsen ägde rum i augusti förra året.
Vid sitt senaste fullmäktigemöte i den kommun där kvinnan är förtroendevald, i torsdags förra veckan, behandlades en skarpt formulerad skrivelse. Sju fullmäktigeledamöter har skrivit under skrivelsen där man bland annat uppmanar kommunpolitikern att ”iaktta ett värdigt uppträdande” också i privata sammanhang i fortsättningen.
Under den mötespunkt där skrivelsen behandlades hänvisar man till paragraf 18 i kommunallagen, som ger fullmäktige rätt att återkalla kommunstyrelsens förtroende. I beslutet betonar man dock att det finns fortsatt förtroende för styrelsen i kommunen.
Efter behandlingen i fullmäktige lämnas skrivelsen nu över till kommunstyrelsen. En ledamot reserverade sig beslutet.
”Ett märkligt förfarande”
Den dömda kommunpolitikern tycker å sin sida att uppmaningen är ett ”märkligt förfarande”.
– Jag har fått böter för en förseelse som hände i augusti i fjol. När domen kom bjöd jag in fullmäktige till ett informationsmöte där jag berättade vad som har hänt, om domen och att jag sonat mitt brott genom att betala böter. Det är så rättssamhället fungerar, säger hon.
Hon är också kritisk till att det har hunnit gå tio veckor sedan informationsmötet och att kommunens fullmäktige har hunnit ha ett tidigare möte, men att uppmaningen togs upp som ett ärende först nu.
– Nu tog man upp det som ett extra ärende direkt i fullmäktige. Det är en märkvärdig kullerbytta. Det jag ifrågasätter är dels möjligheten att göra så, dels kränkningen av den grundlagsskyddade personliga integriteten när uppmaningen riktar sig till en enskild person. Hur jag uppträder under privata förhållanden har fullmäktige ingen rätt till. Det finns inget stöd för det i kommunallagen och det är väldigt alarmerande om det är sådana här frågor fullmäktige börjar hantera.
Tycker du själv att man som förtroendevald har ett ansvar för hur man beter sig även i privata sammanhang?
– Det har man, och det har jag alltid känt – jag har varit en offentlig person i 30 år. Det här är ett misstag som jag har begått och som jag har sonat genom böter.
– Var och en känner till att man alltid har ögonen på sig, det är ingenting konstigt och det behöver ingen tala om för mig. Fullmäktige har inte rätten att gå in på någons privatliv och det är viktigt att man känner till vad man som organ har för möjligheter.
Kommunpolitikern lyfter upp den möjlighet som finns för ett kommunfullmäktige att ha en omröstning om förtroendet för kommunstyrelsen.
– Men man har varit noga med att man inte vill återkalla förtroendet. Att ha en misstroendeomröstning hade varit det mest korrekta enligt den lag och formalia som finns.
Fullmäktigeordförande: ”Viktigt för oss”
Fullmäktigeordförande menar att skrivelsen är ett sätt att få ett avslut på det som har hänt.
– Det diskuterades om vi skulle skicka skrivelsen och de flesta ledamöter tyckte att det var en bra idé.
Kommunpolitikern uttrycker kritik mot skrivelsen, vad anser du om det?
– Vi förstår inte riktigt kritiken. Vi talade med kommunförbundet både på Åland och i Finland om att göra skrivelsen. Vi fick inga signaler om att man inte kan göra på det här sättet. Det är ett bra sätt att visa att det här är viktigt för oss i fullmäktige, vi är tydliga med att vi inte tycker att det passar sig. Vi försökte göra allt på rätt sätt. Det viktiga är att vi kommer vidare, från fullmäktiges sida har vi fullt förtroende och vill lägga det bakom oss.
Linda Blix