Kommunstyrelsen i Jomala fattade förra veckan beslut om att gå vidare med daghemsbygget i Möckelö strand och teckna avtal med företaget som fått entreprenaden. Detta trots att projekteringskommitténs tilldelningsbeslut inte vunnit laga kraft.
Under mötet lyfte kommunstyrelseledamot Linda Fagerlund (Ob) frågan om jäv för egen del. Orsaken är att hon är gift med vd:n för ett av de företag som lämnade anbud på daghemsbygget, Byggpartner, samt även sitter som suppleant i företagets styrelse.
– Eftersom jag inte har jättestor erfarenhet i de är frågorna tyckte jag att det var bättre att lyfta det en gång för mycket än att jag skulle fatta ett felaktigt beslut.
En enig kommunstyrelse ansåg att jäv inte förelåg.
– Utifrån de diskussioner vi hade tyckte jag att det var ett korrekt beslut, säger hon.
Har du deltagit i fler kommunstyrelsemöten där det fattats beslut om daghemsbygget efter att anbuden lämnats in?
– Det var ett möte i somras där man beslutade om tilläggsmedel, men det deltog jag inte i.
Var din ersättare på plats?
– Nej, min ersättare var inte heller på plats.
Verkställde beslutet
Styrelsens ordförande Dennis Jansson (MSÅ) säger att beslutet om val av entreprenör till dagisbygget redan var fattat av projekteringskommittén som äger projektet och ansvarar för budgeten. Styrelsens uppgift handlade enbart om att verkställa beslutet.
– Linda har inte varit med och tagit beslut om valet av entreprenör, det här handlade inte om pengar till den som vunnit anbudet. Det här handlade bara om att gå vidare med projektet.
Han påpekar att det också är fel att jäva sig om man inte är jävig.
Borde man inte eftersträva transparens i dessa frågor när någon är part i målet?
– Det är projekteringskommittén som tagit beslutet. Det enda kommunstyrelsen gjorde var att man gick vidare med det.
– I det här fallet handlar det om att vi som kommun har en skyldighet att upprätthålla service för våra invånare. Det var på den grunden Christian Dreyer (kommundirektör, reds anm) tog fram varför vi kan fatta ett sådant här beslut. Oavsett vilken väg vi hade tagit finns risk för en fördröjning.
Kan inte besvära sig
Kommunsekreterare Emilia Josefsson säger, liksom Dennis Jansson, att Linda Fagerlund inte kunde påverka vilket företag som tilldelades entreprenaden.
– Beslutet som kommunstyrelsen fattade var ett beslut om att verkställa något, anbudsgivarna kan inte besvära sig mot ett sådant beslut.
Hon säger att det även fördes en kort diskussion om att inte jäva sig i onödan.
– Det är också en besvärsgrund.
Men om den här processen fortsätter, och anbudsrundan måste tas om till exempel, då har Linda Fagerlund varit en del av beslutsprocessen. Kan inte det bli ett problem?
– Då är det projekteringskommittén som ska hantera frågan, och där är inte Linda med.
Så säger lagen om jäv
I förvaltningslagen stipuleras om jäv för tjänstemän, dit också ledamöter av kommunstyrelser hör.
En tjänsteman är jävig om:
1. Saken angår tjänstemannen själv, tjänstemannens make, sambo, föräldrar, barn eller syskon eller någon annan närstående,
2. Ärendets utgång kan väntas medföra synnerlig nytta eller skada för tjänstemannen själv eller någon närstående,
3. Tjänstemannen eller någon närstående är ställföreträdare för den som saken angår eller för någon som kan vänta synnerlig nytta eller skada av ärendets utgång,
4. Ärendet har väckts hos myndigheten genom överklagande eller på grund av tillsyn över en annan myndighet och tjänstemannen tidigare hos den andra myndigheten har deltagit i den slutliga handläggningen av ett ärende som rör saken,
5. Tjänstemannen har fört talan som ombud eller mot ersättning biträtt någon i saken eller
6. Det finns någon annan omständighet som är ägnad att rubba förtroendet för tjänstemannens opartiskhet i ärendet.
Från jäv kan bortses när frågan om opartiskhet uppenbart saknar betydelse.
En jävig tjänsteman ska själv anmäla jäv. Frågan ska omedelbart avgöras.
Bakgrund
I våras begärde Jomala kommun in anbud på det nya daghemmet i Möckelö strand. Tre företag lämnade in anbud: Ålands Bygg, Premont och Byggpartner Åland.
Projekteringskommittén för daghemsbygget fattade i augusti ett så kallat tilldelningsbeslut där entreprenaden för bygget tillföll Ålands Bygg som hade det förmånligaste godkända anbudet. Premonts anbud förkastades eftersom det inte uppfyllde kriterierna.
Premont lämnade in ett rättelseyrkande, men det avslogs av kommittén.
Förra veckan beslutade kommunstyrelsen om verkställighet av kommitténs beslut. Detta eftersom man bedömer att det finns en risk att Premont besvärar sig mot kommitténs senaste beslut, och att daghemsbygget därmed kan försenas med flera år.
Bristen på daghemsplatser i kommunen beskrivs som skriande.