Ålandsbekanta konstnären Arne Fredriksson i Nyckelby, Dalarna, avled den 1 januari i år. Han var född 1941 i nuvarande Säters kommun i Dalarna.
Arne Fredriksson började anlitas av Ålands konstförening i slutet av 1970-talet som ledare för sommarkurser. Han var lärare bland annat på kurser i Hastersboda och Kumlingeby. Arne Fredriksson var en inspirerande pedagog som utvecklade nära vänskapsband med många medlemmar i föreningen. Han kom att vistas på Åland för att måla också utanför kurserna, bland annat i Toböle och Önningeby. Konstföreningsmedlemmar gjorde även besök hos konstnären i hans fantastiska kringbyggda gård vid Dalälven i Nyckelby, en förfallen dalagård som han räddat.
Arne Fredriksson hade en gedigen konstutbildning bakom sig, dels vid Gerlesborgsskolan 1968-1970 och Konsthögskolan i Stockholm 1970 -1975. Han hade studerat akvarellmåleri för akvarellnestorn Arne Isaksson som uppskattade Fredrikssons sätt att måla. Isaksson tog även ett av Fredrikssons verk med i en av sina pedagogiska akvarellböcker. Arne Fredrikssons mörka palett påverkade flera av de åländska kursdeltagarna, en påverkan som ännu kan skönjas.
Arne Fredriksson utförde några offentliga utsmyckningar i form av dekorationsmåleri vid Cassels Grängesberg samt utsmyckning av Matjes Emils gård i Borlänge. Han emottog flera stipendier och priser; Statens arbetsstipendium, Dalarnas konstförenings stora stipendium och Borlänge kommuns kulturpris. Han är bland annat representerad vid Nationalmuseum, Statens Konstråd, Landstingen i Kopparbergs- Jönköpings och Örebro län samt ett flertal kommuner.
Arne Fredriksson var verksam nästan till slutet trots att han bröts ned av Parkinsons sjukdom och var rullstolsbunden. På Borlänge Museum visades så sent som 2021 hans stora utställning ”Mollstämd dur”. I sitt måleri sades Fredriksson sträva till att synliggöra musikaliska klangvärldar och stämningar. Genom färgens möte med formen sökte han ett inre språk och skildrade mörkrets och ljusets längtan till varandra. Hans melankoliska uttryckssätt var på ett sätt ”osvenskt” och kanske mer finskt till sin karaktär.
Kjell Ekström