Landskapsregeringen arbetar med att ta fram ett åtgärdsprogram och en förvaltningsplan för åländska vatten. De nya dokumenten ska gälla under 2016–2021.
Landskapsregeringens förslag är just nu ute på remiss. I stadsstyrelsens remissvar lyfts bland annat utsläppen i Svibyviken upp. Stadens tjänstemän har tolkat landskapsregeringens statistik över utsläppen och dragit slutsatsen att den årliga belastningen av fosfor från Möckelbybäcken är dubbelt så hög som den från Lotsbroverket.
– Åtgärder måste vidtas för att begränsa utsläpp via bäckvattnet, skriver stadsstyrelsen.
Hela staden och stora delar av fasta Åland är uppkopplade till Lotsbroverket, som släpper ut det renade vattnet till Svibyvikens yttre vattenområde. I anläggningens miljötillstånd finns högt ställda reningskrav. Enligt stadens miljösamordnare Ulf Simolin fungerar Lotsbroverket ypperligt. Reduktionen av fosfor var 97,2 procent i fjol.
– Ett halvt ton fosfor släpptes ut, säger han.
Mängden fosfor som släpps ut från Möckelbybäcken är över ett ton.
– Man kan konstatera att det är en hög belastning och att det är dags att hitta en långsiktig lösning på det, säger Ulf Simolin.
Utsläppen har minskat
Möckelbybäckens avrinningsområde är 1.361 hektar. Diken i anslutning till jordbruksmark, hushållsavlopp och en pälsdjursfarm nämns av landskapsregeringen som utsläppskällor intill bäcken.
Enligt vattenbiolog Mikael Wennström började landskapsregeringen mäta halterna av näringsämnen i diken kring Möckelbybäcken och i utloppet i Svibyviken för cirka 20 år sedan.
– Halterna som medelvärde har minskat betydligt under den tiden, säger han.
En kombination av faktorer ligger bakom minskningen, anser han. Utsläppen från enskilda hushållsavlopp och från jordbruk har minskat. Även ÅCA och rävfarmen har vidtagit åtgärder, enligt Mikael Wennström.
Enligt hans bedömning är halterna inte längre exceptionellt höga.
– De ligger lite på den höga sidan, men de är ganska normala jämfört med andra områden som har lika mycket bosättning, jordbruk och andra utsläppskällor.
Jämförelsen med Lotbroverket visar snarare hur effektiv den anläggningen är, enligt Mikael Wennström.
– Men det här är ändå belysande för hur mycket utsläpp som kommer från avrinningsområden och hur svårt det är att göra någonting åt dem.
Tar upp frågan
Möjligheten att vidta åtgärder i Möckelbybäcken har diskuterats i över 20 år, enligt Mikael Wennström. Nu väcks nytt liv i frågan.
– Eftersom Mariehamns stad påpekar det här kommer vi att fundera på det och diskutera med berörda politiker om det är ett område vi behöver prioritera. Säkert kommer vi att diskutera med Mariehamns stad och Jomala kommun också, säger han.
Fram till den 13 maj kan allmänheten lämna in synpunkter på landskapsregeringens förslag till åtgärdsprogram och förvaltningsplan för de åländska vattnen. Målsättningen är att kunna anta dem i juni.
Anna Jakobsson