Vid Folkhögskolan i Finström har tio ungdomar i åldern 11–15 samlats för att bygga robotar tillsammans. Det är Kodarklubben Åland som är arrangör för detta dagsläger som pågår i tre dagar. Ansvarig ledare är Jonny Björkström från Robotworkshop Finland. Han har i många år rest Svenskfinland runt för att hålla workshops och program inom robotteknik. Sedan våren 2019 är han även en del av Kodarklubbens verksamhet. På detta läger har de börjat med en grundkurs i robotteknik och programmering med Lego.
– Barnen har fått bygga robotar av Technic Lego som de lagt motorer på. De har sedan fått enklare programmeringsutmaningar att lära sin robot, så som att få den att köra en meter framåt. Utmaningarna har sedan ökat i svårighet vartefter deltagarna lärt sig mer om själva programmeringen, säger Jonny Björkström.
Åland värd för regionaltävling
När Ålandstidningen besöker lägret jobbar deltagarna med en så kallad Lego League Challenge. Det är på banan från 2021 års First Lego League som barnen nu ska programmera sina robotar att utföra olika uppdrag. Lego League Champagne är världens största teknik- och kunskapstävling, och flera av lägrets deltagare har tidigare varit med och tävlat. I år står Åland värd för en av regionaltävlingarna som går av stapeln i november.
– Själva banan och dess uppdrag släpps åtta veckor före tävlingen. Varje lag ska bygga robotar som programmeras för att utföra dessa uppdrag, samt delta i ett projekt där de ska lösa ett problem inom temat för tävlingen. I år är temat konst och kultur. Lagen kan jobba tillsammans med till exempel ett företag för att forska fram en lösning inom ämnet, säger Jonny Björkström.
Viktigt med placeringen
För Vivi Henriksson från Jomala och Ida Nordling från Mariehamn är det tredje året de deltar i lägret. I år är de i samma lag och har jobbat på en robot tillsammans. Båda är väldigt intresserade av Lego robots och vill gärna lära sig mer.
Vivi har en egen robot hemma som hon brukar programmera så den ska busa med hennes syskon. I dag jobbar de med att programmera sin robot för att klara av banan i Lego League Challenge. Det är mycket precision som ligger bakom robotens väg längs banan.
– Placeringen av roboten på banan spelar väldigt stor roll. Om den står lite snett mot vad man programmerat in, eller om mattan under är lite vriden, så påverkar det resultatet för hur den kör på banan, säger Ida Nordling.
– Vår robot har mycket utrustning fram och hjulen sitter baktill, vilket gör att den lätt blir att släpa i marken. Däremot är den mer kompakt än killarnas robotar, så den är mer stabil och har mindre risk för att rasa ihop, säger Vivi Henriksson.
Har er robot något namn?
– Robotens hjärna, eller lego-huben, har ett namn så man känner igen den när man till exempel ska koppla den till datorn. Men jag vet inte vad det är. Man kan byta det, men det har inte vi gjort, säger Vivi Henriksson.
Motgångar längs vägen
Vid ett av borden sitter Eliah Perjus från Lumparland och Ivar Isaksson från Jomala. De är båda med i Kodarklubbens tävlingslag på sin fritid och bygger gärna med Lego Technic även utanför programmeringsvärlden. Ivar är extra förtjust i att man tillsammans med Lego Technic kan bygga sina robotar nästan precis hur man vill.
De visar upp sin robot som är byggd som en fyrkant för att kunna slå emot exempelvis en vägg utan att ta skada.
– Den har två hjul, alltså två drivmotorer, och två färgsensorer. Den läser av färger framför sig. Den har en motor för sina verktyg som vi byggt. Bland annat en pinne så den kan slå ner saker som kommer i vägen, säger Elias Perjus.
– Den har också ett verktyg som kan knuffa undan saker, det verktyget heter Ivar pressverktyg, säger Ivar Isaksson.
Båda killarna är väldigt nöjda med sin robot, även om vägen fram inte har varit helt problemfri.
– Det har kraschat några gånger. Vi har fått uppdatera den och byta hub. Det är lite extra arbete som inte är så roligt, säger Elias Perjus.
Ett dataspel på riktigt
Ett av programmen på lägret är Robotmaster S1, en fysisk fight mellan ett flertal robotar. Denna programpunkt är Stig Wilén från Mariehamns favoritdel av lägret. Deltagaren sitter vid en dator och styr där via sin robot som är med i fighten. Robotarna de använder är utrustade med en FPV-kamera som gör att spelaren på datorns skärm ser det roboten ser framför sig. Samtliga robotar är även utrustade med laser som registrerar om roboten blir träffad i striden. Det är många färger som blinkar och lyser upp salen.
– Det är som att spela dataspel fast på riktigt, säger Sager Finne Boman som deltar i lägret för första gången.
Även hennes favoritdel är denna Robot fight.
Det är en stor variation av upptäckande, kreativitet och programmering som erbjuds barnen på Kodarklubbens sommarläger. Även fysisk aktivitet och rörelse utomhus står på schemat för att bryta av tiden framför datorn och hjälpa till att upprätthålla koncentrationen.
– Det finns något för alla här. Man kan göra nästan vad som helst med Lego Technic och robotvärlden, det är bara fantasin som sätter gränser. Och man blir aldrig för gammal för att börja, säger Jonny Björkström.
Text och foto: Fia Donner