Åland behöver uppdatera tjänstemannalagen med direktiv från EU, och det behöver göras de närmsta månaderna för att man inte ska riskera böter för förseningen. När landskapsregeringen beredde lagändringen för remiss krävde Obunden samling att få med skrivningar om att minska visstidsanställningarna vid ÅHS. Man ställde, enligt samstämmiga uppgifter till Ålandstidningen, ultimatum att få med ÅHS-skrivningarna annars skulle man inte godkänna förslaget att slopa inkomstgränsen för studiestöd, vilket är en symbolfråga för Moderaterna.
Lagberedningen meddelade dock att det inte var möjligt att bereda lagskrivningar om visstidsanställningar, med sedvanlig konsekvensbedömning, på den tid som finns för att hinna med EU-kravet.
Ilska i partier
Ålandstidningens källor berättar om intensiva förhandlingar och ilska hos de andra partierna innan man kunde hitta en kompromiss som Obundna gick med på. ÅHS-frågan skjuts nu upp till hösten och de andra två förslagen kan gå på remiss.
För lantrådet Veronica Thörnroos var detta ett av flera tillfällen då hon varit tvungen att medla mellan sina regeringspartier, och också en av flera gånger då det är just Ob som haft avvikande uppfattning.
– Jag kan säga att det är viktigt att alla regeringspartier förstår de linjedragningar och val som LR gör. Ibland, eller ganska ofta, har inte lagtingsgrupperna detaljinformation om operativa saker, och det ska de inte behöva ha, säger lantrådet.
Förtroende viktigt
Liksom vid flera av de tidigare ”bråken” i regeringssamarbetet säger hon att regeringspartierna bör bli bättre på sin interna kommunikation.
Varför blir den inte bättre när ni konstaterar att det är problemet gång efter annan?
– Jag kan inte riktigt svara på det. Det är så att det inte alltid är de stora frågorna alla gånger som väcker diskussion, utan det kan vara frågor av mindre karaktär. Där är det viktigt att man har förtroende för den samlade landskapsregeringen. Sedan är det också viktigt att var och en vet sin roll, som parlamentariker eller i regeringssamarbetet som minister, säger Veronica Thörnroos.
Enligt våra uppgifter ställde Obunden samling ett ultimatum i förhandlingarna, hur ser du på det?
– Det är väldigt olyckligt för man ställer sig själv i ett hörn, du kapar din egen reträttväg. Det är alltid bättre att man uttrycker väldigt starka önskemål, om det sedan är i ett regeringssamarbete eller vad det än är. När aktörer går in och kräver saker, kommer med ska-krav, så främjar det aldrig samarbetet.
Hur tycker du att samarbetet med de Obundna fungerar?
– Överlag fungerar samarbetet väl, sedan finns det enskilda frågor eller ledamöter som tar lite mer tid och kraft i anspråk än andra, säger Veronica Thörnroos.