Sjöfarten som nyttjar Suezkanalen tvingas till omväg som leder till dyrare frakter och försenade leveranser.
Huthirebellernas attacker mot handelssjöfarten i Röda havet har lett till att nästan hela containerfartygstrafiken mellan Asien och Europa flyttat till den 3.500 sjömil längre rutten runt Afrikas sydspets, uppger Kauppalehti. Enligt BBC motsvarar det nära en fjärdedel av den globala sjöfarten.
Transporterna fördröjs som en följd av detta med 10-14 dagar beroende på rederi. Det innebär brist på tonnage och containrar, men också högre kostnader för bunker, fler hamnanlöp och omfattande planeringsarbete när leveranstiderna förskjuts.
Ytterligare en faktor som förvärrar läget är det kinesiska nyåret som inleds den 10 februari och firas i två veckor. Veckorna före är normalt hektiska i logistikbranschen, eftersom många beställningar görs veckorna före helgen.
Över tre gånger dyrare
Tolv procent av världshandeln passerar årligen Suez. Fraktpriserna har därför skjutit i höjden. Medelpriset för en vanlig 40-fots container från Shanghai till Rotterdam har sedan mitten av december stigit från 1.400 till 5.000 dollar.
De försenade leveranserna påverkar direkt industrin som är beroende av komponenter från Asien.
Tesla och Volvo har tvingats stänga sina bilfabriker i Tyskland och Belgien eftersom batterierna från Kina dröjer. Även en stor del av varuimporten till Europa passerar normalt genom Suezkanalen, exempelvis 40 procent av alla kläder och hälften av skorna, liksom vitvaror och hemelektronik.
Dyrare frakter påverkar slutpriset på varorna, vilket kan leda till att den fallande trenden i inflationen bryts och därmed hålla upp räntorna.