Team Rynkeby startades i Danmark för 22 år sedan och sedan dess har engagemanget blivit allt större. I dag deltar cyklister från flertalet europeiska länder och i sommar beräknas cirka 3.000 cyklister trampa hela vägen till Paris.
Anna Randelin, född i Grelsby, Finström, är en av dem som deltar. Hon flyttade till Sverige i samband med studier vid Musikhögskolan i Stockholm, men var redan innan det ett bekant ansikte på den åländska musikscenen
– Jag blev kvar i Sverige efter studierna och bor nu i Sundbyberg, men jag försöker så klart åka hem då jag kan, säger hon.
”Påverkat mig väldigt mycket”
För henne har det blivit en självklarhet att delta som cyklist i Team Rynkeby när chansen kom då hon dels är hälsomedveten, dels har personlig koppling till barncancer.
– När jag gick i lågstadiet i Pålsböle var det en klasskamrat som genomgick cancerbehandling och klarade sig. Men sedan var det en person i Mariehamns ungdomsorkester som tyvärr inte gjorde det, säger hon och fortsätter:
– Det gjorde ont när det hände och är någonting som har påverkat mig väldigt mycket.
Personligt
• Namn: Anna Randelin.
• Ålder: 30.
• Familj: Mamma Elspeth, pappa Bernt och brorsan John.
• Antal cyklade mil 2024: 420.
• Sociala medier: Om du vill följa Annas resa på instagram heter hon @annarandelin där.
Genom att delta i ett projekt där det samlas in så mycket pengar för forskningen, hoppas hon bidra med sitt strå till stacken.
– Jag vill verkligen engagera mig. Pengarna som samlas in kommer även ålänningar tillgodo eftersom det finns nordiska samarbeten inom forskningen.
Donationer från olika håll
Team Rynkeby jobbar både med stora företag som sponsrar och privata donationer. Det finns även deltagare som har personliga insamlingar och Anna Randelin, som nu för tiden arbetar som receptionschef på ett hotell, är en av dem.
I sommar kommer hennes fysiska äventyr att starta – i Tyskland. Av rent praktiska skäl är det logistiskt klurigt att ta sig från Stockholm till Paris. Deltagarna kommer att avverka cirka 20 mil om dagen i sju dagar innan samtliga cyklister och medföljare sammansluter i närheten av Paris för att tillsammans cykla in i huvudstaden.
Hur underhåller man sig själv på en sådan här resa?
– Det kommer att bli väldigt mycket fokus på mat och energi, men det är inget snack om att det kommer att göra ont i kroppen. Alla som sitter på en sadel vet att det ömmar i rumpan efter ett tag, säger hon med ett skratt.
Hur förbereder du dig?
– De säger att vi ska cykla 250 mil utomhus innan det här. Samtidigt kommer det inte att gå i elitfart utan vi gör det tillsammans. Och så har vi följebilar längs vägen som har lunch och sådant.
Deltagarna lägger ner mycket ideell tid och de bekostar allting själva i samband med resan.
– Det är viktigt att lyfta fram att pengarna vi samlar in går till Barncancerfonden och Hjärnfonden barn.
Förra året samlade lagen från Stockholm in nästan två miljoner kronor.
– Jag hoppas av hela mitt hjärta att vi kommer upp i samma summor i år, säger Anna Randelin.
Fakta
• Idén till Team Rynkeby föddes 2001 av Knud Vilstrup som jobbade på Rynkeby Foods och som hade blivit diagnosticerad med lungsjukdomen KOL. Han ville bli friskare genom motion, att sluta röka var inget alternativ för honom, och kombinera detta med någon form av upplevelse.
• Den första sponsorn var företaget han jobbade på och dåvarande tekniska direktören, Torben Møller-Larsen, hade som enda krav att få följa med själv.
• Första resan inbringade 70.900 danska kronor.
• Förra året donerade man 110,5 miljoner svenska kronor till organisationer som hjälper svårt sjuka barn.
• Sedan starten har man nästan samlat in en miljard svenska kronor.