Under onsdagen har LR haft ett möte där man diskuterat hur man går vidare i frågan.
– Vi ska skriftligen påtala för statsrådet hur vi ser på den uppkomna situationen och att den väcker stor förundran och frustration i den samlade LR. Det brevet formuleras just nu. Sedan ska vi föra en diskussion om att ta ett möte med statsministern direkt. Om hon inte har tid att träffa oss inom en snar framtid ska vi ta ställning till om och när vi går vidare till Justitiekanslern, säger Veronica Thörnroos.
Frustrationsnivån i LR är ”väldigt hög” just nu, menar hon, men betonar att man inte ska göra något förhastat i affekt.
Ni har ju skickat ett antal brev om självstyrelsens hantering till Helsingforsregeringen. Hur effektivt är det?
– Vi har försökt både brevledes och delvis muntligen få till en dialog. Sedan är det så att en stor begränsande faktor har varit covid-19, vi har inte kunnat knyta personliga kontakter och vara på plats som man annars brukar försöka göra som ny regering.
– Det är en fördel om man känner varandra i normal situation före man börjar med de svåra frågorna, men nu behöver vi ett nytt möte med statsministern och även prata med självstyrelsepolitiska nämnden.
”Objektifiering”
Ålands- och justitieministern Anna-Maja Henriksson (SFP) är på väg till Åland om några veckor.
Ska ni diskutera den här senaste situationen då?
– Det ska finnas med på agendan. men man ska komma ihåg att det finns faktiskt ministerier som fungerar väldigt väl, till exempel Utrikesministeriet. Andra fungerar mindre väl, som Social- och hälsovårdsministeriet och Inrikesministeriet. De två är kanske de vi har haft mest med att göra nu, men man ska vara lite försiktig med kritiken och att man riktar den där det verkligen brister.
Du sade i går till Ålandstidningen att ditt tålamod börjar ta slut?
– Det börjar faktiskt ta slut. Jag kan inte acceptera den obejktifiering man gör av Åland i Helsingfors. Jag förstår att det inledningsvis var ganska kaotiskt, det var det i alla regeringar. Men det oaktat har vi levt med undantagsregler ganska länge. Man måste kunna få sådana rutiner på plats där man ser Åland som subjekt och inte objekt.
Så när tar tålamodet slut?
– Det är svårt att specificera. Jag är nog ganska målinriktad och kommer inte att ge mig i första taget. Det gäller att hitta medlen för att få till ett resultat, det finns inte speciellt mycket positivt med att ha en dålig dialog med Helsingfors. Man ska komma ihåg att pandemin sätter press på system och människor som vi inte har sett sedan efterkrigstiden, då kommer bristerna fram på ett helt annat sätt.