I torsdags rapporterade Ålandstidningen om att alla vårdanställda inte får ta del av den så kallade pandemibonusen, en engångsersättning om 550 euro för ÅHS anställda för att de jobbade under beredskapslagens undantagsförhållanden.
Men alla avdelningar på ÅHS berörs inte av ersättningen. Det säger en anställd som under den period arvodet ska täcka jobbade på en avdelning som inte i första hand vårdade covid-smittade, men där patienter med misstänkt covid 19 ändå isolerades och personalen var tvungna att använda skyddsutrustning.
– Vi fick ta den skyddsutrustning som fanns i huset, hade inga tydliga riktlinjer eller rutiner för hur vi skulle bete oss på ett tryggt sätt och skötte om flera patienter som var misstänkt smittade eller hade blivit exponerade. Men vi har inte rätt till ersättningen, säger den anställda, som önskat få vara anonym.
Orimligt att kopiera kriterier
Till Ålandstidningen säger den anställda att kriterierna för vem som får och inte får arvodet har kopierats direkt från Finland, utan att ta i beaktande att förhållandena på Åland var annorlunda.
– Dels är listan på vilka avdelningar som berörs tagen direkt från fastlandet, vilket inte är helt rimligt eftersom sjukhuset här är mycket mindre än till exempel i Åbo, och vår situation var inte jämförbar. Och dels hade Åland inte många smittade under den period som berörs, medan man i fastlandet hade många fler. Vi fick fler smittade och en större arbetsbörda först senare, säger hen.
Senare under pandemin, då smittläget på Åland var allvarligare, jobbade den anställda på den medicinska avdelningen. Men för den perioden finns ingen ersättning.
– Jag har otaliga timmar svettats i skyddsutrustning, men får ingenting. En del som får ta del av ersättningen har helt undvikit covidpatienter, men var anställda på rätt avdelning under rätt tidsperiod. Men jag var vikarie på fel avdelning vid rätt tidsperiod och vikarie på rätt avdelning vid fel tidsperiod. Det känns otroligt otacksamt, ouppskattat och orättvist.Vi har vårdat patienter med samma isoleringsmetoder som först senare har bevisats vara negativa, säger hen.
Avtalet ”fempartskompromiss”
Vårdfacket Tehy Ålands verksamhetsledare Erkki Santamala säger att avtalet är en kompromiss mellan fyra fackföreningar och arbetsgivaren, men han beklagar att inte alla får ersättningen.
– Jag är ledsen att Tehy inte lyckades få engångsersättningen för alla av sina medlemmar. Resultatet är ändå bättre än att ålänningar skulle ha blivit helt utan pengar som deras kolleger i riket fick. Med begränsade engångssummor är det ofta så att endast en del av personalen fyller kriterierna. Jag hoppas och Tehys mål är att sådana lönepotter i längden jämnar sig ut så att helheten blir rättvis.