Air Ålands styrelseordförande Peter Grönlund deltog inte i de beslut som berörde Air Ålands samarbete med flygresearrangören Wingo XPRS.
Orsak: Hans bror Ronald Grönlund är vd för Wingo.
EKONOMI Förra veckan blev det känt att Air Åland visar en förlust på 434.500 euro för bokslutsperioden sista april 2007 till sista mars 2008.
En starkt bidragande orsak är samarbetet med flygresearrangören Wingo XPRS med hemort i Tammerfors och med Peter Grönlunds bror Ronald Grönlund på vd-posten. Inom ramen för samarbetet dubblade Air Åland flygflottan till fyra plan och nyanställde personal.
- Målet var en egen licens. Då krävs minst fem plan, säger Peter Grönlund.
Kritiska röster
Inom det åländska näringslivet förekommer i dag kritik mot den nära kopplingen mellan Air Åland och Wingo, där två bröder leder var sitt bolag. Det finns personer som anser att Peter Grönlund borde ha tagit ett steg tillbaka från posten som styrelseordförande då samarbetet med Wingo var aktuellt.
- Peter Grönlund var dessutom vd för Ålandsbanken vid den här tiden. Är det värt för en person i hans ställning och med hans status att riskera att bli ifrågasatt, säger en person till Ålandstidningen.
Jävade sig
Peter Grönlund säger själv att han inte deltog i de beslut som berörde Wingo.
- Jag var inte ens inne på mötena då. Det är självklart att man jävar sig i en situation där det finns kopplingar.
Brast ni i styrelsen och du som dess ordförande i kontrollen av kostnaderna i Wingoaffären?
- Samarbetet med Wingo presenterades för aktieägarna vid ett ägarmöte och vi fick klartecken att gå vidare. Kalkylerna såg hyfsade ut och Air Ålands förlust beror inte bara på Wingo utan på att vi tog in ett fjärde plan för charter och som back upp för Wingo och för Air Åland.
Enligt Grönlund härrör 160.000-170.000 av Air Ålands förlust på 434.500 euro från samarbetet med Wingo.
Såg möjligheter
På frågan om Peter Grönlund borde stigit åt sidan som styrelseordförande när Wingosamarbetet blev aktuellt svarar Carin Holmqvist i Air Ålands styrelse att det i så fall är Air Ålands ägare som borde sagt det.
Också hon såg samarbetet med Wingo som helt affärsmässigt.
- Vi upplevde att det var ett bra koncept och vi såg utvecklingsmöjligheter. Det visade sig dock ganska snart att det inte var så lyckat och då gällde det att vidta åtgärder innan trafiken på Mariehamn äventyrades.
Positiv framtid
Samarbetet med Wingo XPRS avslutades vid sommaruppehållet. Carin Holmqvist påpekar att effekterna inte kommer samma dag man drar i handbromsen.
Hon ser positivt på Air Ålands framtid.
- Kärnverksamheten Mariehamn-Helsingfors och Mariehamn-Stockholm är inte hotade. Helsingforsrutten går bra och Arlanda har utvecklats positivt.
Kerstin Österman