KST:s förbundsstyrelse är klar med budgeten men den är ännu inte klubbad. På det senaste mötet beslöt styrelsen att budgeten nu skickas till kommunerna för kännedom och synpunkter. Den 7 oktober ordnas ett informationstillfälle för kommunerna där de kan ställa frågor. Vid följande förbundsstyrelsemöte ska budgeten klubbas och sedan hålls förbundsstämma den 15 november.
Som Ålandstidningen skrivit tidigare har KST:s förbundsstämma slagit fast en ram om att kostnaderna får öka med fyra procent i nästa års budget.
– Det innebär en kostnadsökning på 1.439.000 euro och det kommer vi att klara, säger Nina Fellman.
Hon säger att det är tufft att klara en sådan kostnadsökning i en så stor verksamhet då bara kollektivavtalsenliga löneökningar ligger på två procent.
– Men nu har KST gjort precis så som kommunerna har sagt och önskat.
Då finns förhoppningar om en smidig stämma i november?
– Ja det hoppas jag verkligen för jag kan inte se att det finns något annat sätt att strukturerat jobba med det här.
Kostnadsökningar
Kostnaderna för funktionsservicen fortsätter att öka medan andra kostnader inom KST minskar, bland annat barnskyddet.
– Det beror på att man ändrat sina processer inom till exempel förebyggande arbete så att man bland annat fått ned antalet placerade barn. Här måste organisationen få beröm för ett bra jobb.
Nina Fellman säger att hon önskar att man i år skulle slippa samma gatlopp för KST som man hade i fjol.
– Diskussionerna som är och varit kommer ju sig av att kommunerna har svårt att klara sin ekonomi och då har det bara blivit prat om pengar. Jag skulle hellre prata om vad KST gör med pengarna.
För de största kostnadsökningarna står personlig assistans, färdtjänst, utkomststöden och boendeplatser utanför Åland.
– Personlig assistans ökar med nästan en miljon och det beror på att det varit svårt att hitta personal för människor som har rätt till assistans i hemmet. Man har därför övergått till upphandlad assistans via föreningen JAG-assistans. Färdtjänst och utkomststöden ökar med ungefär 300.000 vardera.
Inbesparingar
På inbesparingssidan finns bland annat vissa tjänster som inte tillsätts och sänkta anslag för semestervikarier. Också en liten sänkning av anslaget för sjukvikarier ingår.
En större organisationsförändring föreslås.
När KST bildades slogs funktionsservicen och specialomsorgen ihop så att myndighetsutövningen och specialomsorgen var en enhet.
– Den blev jättestor i förhållande till KST:s andra delar. Nu delas det upp så att myndighetsutövningen blir ett ben och specialomsorgen och boendena blir ett annat ben med en egen områdeschef. Men det innebär inga kostnadsökningar.