Kommunernas socialtjänst (KST) har utökat antalet boendeplatser med sju platser i fjol och med 13 platser i år. Totalt finns det 102 platser fördelat på elva enheter. Trots det är behovet av boendeplatser fortfarande stort. I och med socialvårdsreformen och bildandet av KST har det även tillkommit nya klientgrupper som är i behov av boendeservice i olika former.
När enheten på Mariegatan startades var tanken att Svedgränd skulle avvecklas, men det har visat sig att det inte finns platser tillgängliga inom förbundet för alla som bor där. Förbundsstyrelsen beslöt tidigare att Svedgränds verksamhet fortgår tillfälligt, med syfte att trygga klienternas behov av boendeservice, eftersom rätten till boende är subjektiv.
– Det har inte gått att stänga eftersom det finns en stor kö och uppdämt behov, säger Andrea Björnhuvud som är områdeschef för funktionsservice och sysselsättning.
Stor inbesparing
Flera klienter har ett brådskande behov av plats, på grund av att nuvarande servicelösningar är otillräckliga och till följd oförutsägbara behov. KST har även klienter som blir klinikfärdiga och som brådskande behöver placeras för att undvika höga klientavgifter.
Den budgeterade kostnaden för Svedgränd är 359 euro per klient och dygn, medan klinikavgiften för en klient med omfattande vårdbehov motsvarar 1.260 euro per dygn.
Nästa år inleds en renovering av Blåbärsstigen och enligt projekteringen ska en utbyggnad ske 2025. Projektering och upphandling av nybyggnation av Svedgränd sker de kommande åren. Gamla Svedgränd kan rivas och byggnation av nya Svedgränd kan påbörjas 2026. Projektet färdigställs 2027 varpå tio till tolv klienter i befintliga boenden kan flytta in och personer i boendekö kan erbjudas plats.
Nya Svedgränd blir ett boende anpassat för personer med flerfunktionsnedsättning i behov av heldygnsomsorg.
Fördelar på hemmaplan
I boendeplanen fram till 2033 konstateras att det finns 20 individer som har beviljats boendeplats genom specialomsorgsprogram men inte har erhållit plats. Där sägs också att en grundligare kartläggning av de personer som är placerade utanför Åland bör göras. I dagsläget berör det tolv individer.
”Ofta är dessa placeringar dyra lösningar, men det är inte enbart ekonomiska aspekter i att arbeta för att kunna erbjuda boendeservice på Åland. Lika viktigt är det att beakta den humana aspekten och möjlighet för anhörig och närstående att kunna hålla en nära kontakt”, sägs det i planen.
Enligt budgetförslaget för 2024 är bedömningen att ytterligare 59 klienter är i behov av någon form av boendeservice inom en tioårsperiod. En faktor är att medellivslängden för personer med funktionsnedsättning har ökat. Det medför att behovet av boende utökas med tiden, samtidigt som det ställer nya krav på kompetens hos personalen och på utformningen av bostäderna.