Helårsprognosen för 2024 indikerar att verksamhetskostnaderna blir högre än budgeterat – 36,7 miljoner euro jämfört med budgeterade 36,0 miljoner.
Av beredningen till förbundsstyrelsen inför förra veckans möte framgår att det här är en siffra som kan förändras under årets sista månader. Som exempel nämns att en boendeplats utanför Åland kan kosta 200.000 euro per år, medan det för klinikfärdiga patienter från ÅHS psykiatri debiteras närmare 1.400 euro per dygn.
KST:s kostnader för färdtjänst och så kallat stöd för rörligheten har ökat väsentligt varje år och enligt prognosen håller trenden i sig. Här kan budgeten komma att överskridas med närmare 360.000 euro. Styrelsens ordförande Nina Fellman säger att ökningen på ett sätt visar en positiv tendens.
– Det betyder att de som har rätt till färdtjänst rör sig mer och har fått upp farten efter pandemin. Men på grund av det, och eftersom LR har höjt taxitaxan, blir det också en högre kostnad än vad man kunnat budgetera för.
Förbundsstyrelsen anser dels att LR borde kompensera de kostnadsökningar som landskapets beslut har medfört, dels att förbundet borde utreda om samordnad färdtjänst via upphandling skulle kunna minska kostnaderna något.
Nyttjas mer
Även kostnaderna för utkomststödet stiger hela tiden, säger Nina Fellman. Där ligger KST 80.000 euro över budget.
– Det är tuffa tider och många lever på marginalerna och är i behov av det här stödet.
Förbundsstyrelsen vill, som Ålandstidningen skrev om i juni, prioritera förverkligandet av ett socialpsykiatriskt boende för patienter som skrivits ut från psykiatrisk vård. Det för att få kunna vårda fler på Åland och på det sättet få ner de skenande kostnaderna inom det psykiatriska området.
– Vi måste bara hitta utrymmen, det är den stora utmaningen.
Men det finns också flera områden där KST:s kostnader är lägre än förväntat. Löner och lönebikostnader uppskattas till exempel ligga 800.000 euro under budget. Orsakerna är bland annat att barnskyddet och det tidiga stödet för barn och familj inte har varit fullt bemannade samt att ett projekt inom vuxensocialarbetet inte startade upp direkt vid årets början.
Nina Fellman säger att styrelsen ännu inte fattat beslut om att anhålla om tilläggsmedel hos förbundsstämman.
– Alla i styrelsen har fått i uppdrag att gå tillbaka till sina primärkommuner och informera om orsakerna till läget och om vilka åtgärder som vidtagits.