Kärnfrågan i ärendet är vem – staden eller KST – som har organiserings- och finansieringsansvaret för en klient som, trots att ÅHS skrivit ut hen, fortsatt fått vård vid Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS). Först elva månader efter utskrivningsbeslutet flyttades klienten från ÅHS till ett vårdhem och under den tiden hade avgifterna inom ÅHS hunnit ticka upp till 406.000 euro. Staden har betalat fakturan men vidarefakturerat KST motsvarande summa.
Som Ålandstidningen berättat tidigare har stadsdirektörens förslag till stadsstyrelsen varit att staden ska stämma KST, men styrelsen valde att bordlägga ärendet.
Efter nya diskussioner mellan KST och staden är man överens om att fakturan som gäller en viss del av perioden ska betalas av KST. Det rör sig om 279.000 euro eller ungefär två tredjedelar av summan, säger stadsdirektör Arne Selander.
– Men formellt måste det hanteras av KST:s förbundsstyrelse den 17 oktober.
Vill ha möte
Det återstår alltså 127.000 euro som parterna tvistar om.
– Det betyder att vi ska försöka få till stånd en dialog med ÅHS och i samband med det lyfta vissa problem som framför allt KST har identifierat, säger Arne Selander.
Kan du ge exempel på vad det rör sig om för problem?
– Det grundläggande problemet är att lagstiftningen som reglerar utskrivning av patienter, som blir klienter när de kommer till oss, inte känner till KST som aktör, ÅHS skriver bara ut till kommuner. Det händer att de ska till KST och då är det lite märkligt att KST inte är part i en sådan dialog, säger Arne Selander och tillägger att det förstås rör sig om en lagstiftningsfråga.
Stadsdirektörens förslag är att stadsstyrelsen ska anteckna sig informationen till kännedom.