Verksamhetskostnaderna på lite över 33 miljoner euro är cirka 300.000 lägre än den budgetram som förbundsstyrelsen lade fram tidigare i år, men samtidigt 1,75 miljoner högre än i budgeten för 2022.
Den största posten utgörs av personalkostnader på cirka 18,8 miljoner euro, vilket är en ökning med 2,5 miljoner jämfört med 2022 års budget. Ökningen förklaras främst med att nya verksamheter startas eller övertas, bland dem Fixtjänst. För köp av tjänster anslås 10,7 miljoner euro medan 3,6 miljoner budgeteras till bland annat material och hyreskostnader.
Förbundets verksamhetsintäkter på totalt närmare 29,4 miljoner euro utgörs främst av medlemskommunernas andelar på 27,8 miljoner euro.
Verksamhetsbidraget delas upp i landskapsandelar på 4,1 miljoner och finansiella intäkter och kostnader på 38.000. Årsbidraget blir 369.000 euro.
Två motförslag
Flera kommuner, bland dem Jomala kommun, har tidigare framfört ståndpunkten att budgeten borde minskas med en miljon, eftersom man säger att man inte sett förklaringar till alla kostnadsökningar.
När förbundsstyrelsen tidigare behandlade budgetförslaget lade ledamoten och tillika Jomalas kommundirektör Christian Dreyer fram ett förslag om att tjänsten som personaladministratör skulle strykas ur budgeten medan ledamoten Ida Eklund föreslog att samma tjänst skulle tillsättas tillfälligt. Inget av förslagen vann understöd, utan styrelsen godkände i stället förslaget om att den tillfälliga tjänsten ska inrättas som en ordinarie sådan.
KST går nu mot sitt tredje verksamhetsår och i beredningen av budgeten konstateras att det finns mycket kvar som kan utvecklas vad gäller rutiner och processer. Förbundsstämman godkänner att ett anslag på 20.000 euro budgeteras för en effektivitetsrevision under 2023, med syfte att göra en administrativ översyn av förbundets ledning, styrning, resurser och sjukfrånvaro. Detta enligt ägarkommunernas önskemål.
Servicesedlar
Investeringsposten i budgeten är på drygt 1,3 miljoner euro. Här anslås den enskilt högsta summan, 950.000 euro, för köpet av Fixtjänsts fastighet.
KST vill också nästa år utreda möjligheten att, i samarbete med andra kommuner, bygga upp ett system för servicesedlar och nu budgeteras 10.000 euro till en förstudie. Servicesedlarna ska kunna användas av klienter för att betala för servicetjänster av privata producenter som har godkänts av kommunen.
Förbundsstämman godkände budgeten och även ekonomiplanen för åren 2024-2025 med ett tillägg. Under våren ska KST bjuda in primärkommunerna till ett budgetseminarium, det för att ”öka den ömsesidiga förståelsen för de ekonomiska och verksamhetsmässiga förutsättningarna”.