Den 25 juni startar Ålands orgelfestival för 49:e gången och pågår till den 30 juni. Det är som vanligt ett fullspäckat program som man bjuder besökarna på.
– Vi har en rad högklassiga konserter i år igen, säger arrangören Henryk Gwardak.
Öppningskonserten hålls måndagen den 26 juni i Sunds kyrka med organisten Frantisek Vanicek från Tjeckien. Han är född 1969 och har gett över 800 orgelkonserter världen över och är uppskattad av publik och kritiker.
I Lemlands kyrka finns en romantisk orgel och där spelar franske Laurent Jochum på tisdagsvällen den 27 juni.
Laurent Jochum verkar sedan drygt tjugo år tillbaka som titulärorganist för Cavaillé-Coll-orgeln i kyrkan Saint Jean-Baptiste i Belleville, Paris.
Marianne Gustafsson-Burgmann från Finland bjuder på en lunchkonsrt i Mariehamns kyrka på tisdagen. Hon har gett konserter vid sidan av sitt kyrkomusikerjobb såväl som solist som kammarmusiker förutom i Finland även i Sverige, Baltikum, Tjeckien och Tyskland.
På onsdagen hålls en Ålandskonsert i Jomala kyrka med Kaj-Gustav Sandholm på orgel, Philip Björkqvist som baryton och Sara Alm som sopran. Det blir bland annat musik av Jack Mattsson, Oskar Merikanto och Mozart.
På torsdagskvällen blir det kammarkonsert i Finströms kyrka med Lviv National Philharmonic String Quartet Movimiento från Ukraina. Marianne Gustafsson-Burgmann är organist.
– Kvartetten lär ska vara mycket bra och bjuda på musik av bland annat Bach och Mozart, säger Henryk Gwardak.
Lunchkonserten på torsdag är i Mariehamns kyrka med svenske Mattias Wager som organist.
Avslutningskonserten i Saltviks kyrka ges av organisten Charlie Andrews från Storbritannien.
Program anpassade för orglar
Också i år har man anpassat programmen till de olika orglar man har tillgång till på Åland. Henryk Gwardak berättar att orgeln i Mariehamns kyrka är Ålands största och passar all sorts musik.
– Den har 37 stämmor och i den kan man välja vilket instrument man vill spela.
Orgeln i Lemland beskrivs som en romantisk orgel.
– Den är byggd av en fransk orgelbyggare i Frankrike på 1900-talet för att passa romantisk musik. Saltvik har en ganska traditionell orgel medan till exempel orgeln i Finströms kyrka är rätt liten och står placerad vid sidan av altaret och därför passar bra i kammarkonserter.
Kring 1.000 besökare brukar besöka orgelfestivalen.
– Vi hoppas på ännu fler besökare i år.
Hela orgelfestivalens program finns att läsa på www.alfest.org.
Eva Ringbom-Fonsell
eva.ringbom-fonsell@alandstidningen.ax
tel: 26 645