Marlene Lindbäck kommer ut med sin andra roman nu i dagarna. Den nya boken heter ”Stenskott” och är en fristående fortsättning på henne förra ”Stjärnhus”. Boken berättar mer om samma personer, med relationen mellan mamma Lisa och dottern Simone i centrum.
– Relationer människor emellan är mitt stora intresse. Det som händer inuit oss. Men i den nya boken har jag velat få in lite mer yttre spänning också, säger hon.
Det kommer in en ny person i berättelsen, en ung utsatt man, som precis som Simone i ”Stjärnhus” bär med sig skador av tidigare upplevelser.
Marlene Lindbäck, som själv är mamma, berättar att hon flera gånger fått frågan om det är sig själv hon skrivit om i fråga om den såriga relationen mellan mor och dotter.
– Men det är en helt påhittad historia som faktiskt har sin upprinnelse i stor känsla av tacksamhet jag kände efter ett samtal med mina vuxna barn. Känslan fick mig att börja fundera på hur det hade varit om allt varit tvärtom.
Uppföljare
Liv Wenztel har just kommit ut med uppföljaren tillsin förra bok ”Tillhanda” från 2021. Den nya boken heter ”Intill” och utspelar sig både på Vårdö och i Mariehamn.
– Jag företar mig en vandring ned till staden. Det visade sig att den andra huvudpersonen Amanda i den första boken hade mer att berätta, säger författaren.
Uppföljaren tar vid två år senare då Amanda bor i Mariehamn.
På andra våningen har Fandom-sällskapet Ålanden dukat upp ett långt bord med böcker och spel inom science fiction, fantasy och thrillergenrerna.
– Vi har funnits i ett år ungefär och brukar ha regelbundna träffar på Pub Bastun där vi pratar om böcker, tv-serier som ”House of the Dragon” och spel, säger Johan Bergman som är vice ordförande.
Berättelser om flykt
I auditoriet avlöser scensamtalen varandra. Under rubriken ”På spaning efter berättelserna som flytt” berättar Mohamad Alzein, från Syrien, Arezoo Naely från Iran och Arsim Zekaj från Kosovo, om hur de tvingades fly från sina hemländer för att slutligen hamna på Åland. Publiken är knäpptyst när Arezoo Naely berättar hur hon tillbringade åren mellan 13 och 17 år i fängelse för att pressa hennes 17-årige politiskt engagerade bror som också satt fängslad.
– I cellen visste man inte om det var natt eller dag. Det enda som hördes var vakternas kängor när de kom mitt natten för att släpa i väg en till förhör.
19 år gammal kastades hon i fängelse på nytt i tre veckor.
– Men det kändes som 30 år.
Stämplad av regimen fick hon inga jobb och flydde till slut till Turkiet och senare vidare till Finland och Åland där hon utbildat sig till närvårdare.
– Hur hanterar du allt du gått igenom, frågade samtalsledaren Johanna Fogelström-Duns.
– Jag ser framåt och gräver inte i det förflutna.
Bombanfall
För Mohamad Alzein och hans hustru blev livet alltmer ohållbart i Aleppo i inbördeskrigets Syrien. De höll de på att dö i bombanfall mot en stadsgatan.
– Jag började köra ambulans men när vi fick barn gick det inte längre för det fanns ingen trygghet kvar. Vi flydde till Turkiet där vi tänkt vänta tills allt lugnade ned sig igen.
Men som bekant pågår inbördeskriget fortfarande och till slut lämnade de Turkiet för Finland. I dag driver de skrädderiet Syriern på Ålandsvägen.
Arsim Zekaj var nio år då hans familj flydde från Kosovo när Slobodan Milošević, den dåvarande jugoslaviske presidenten, strypte Kosovos autonomi alltmer.
– Det blev väldigt oroligt politiskt. Inflationen rusade. Plötsligt flyttade grannar bort. Det var som om Åland skulle tas ifrån sitt självstyre och tvingas sköta all kommunikation med staten på finska, säger han.
Familjen flydde och hamnade i Sverige och Värmland där Arsim Zekaj växt upp. I dag är han, vårdledig, förbundsdirektör på Oasen i Jomala.