I helgen avslutade konstnärsparet Humberto Duque och Agnieszka Pokrywka sin stipendievistelse i gästbostaden i Eckerö Post- och tullhus. De bor i Finland, men Humberto Duque kommer ursprungligen från Mexiko och Agnieszka Pokywka från Polen.
De arbetar för tillfället med ett projekt med namnet ”Listen to the Islands”, lyssna på öarna. De inspireras av öar som en metafor och som miniatyrer av förändringar i samhället. Att det finns så många öar på Åland fick dem att vilja komma hit.
– I samband med att vi jobbade med projektet kom vi i kontakt med den här möjligheten, säger Agnieszka Pokrywka om vistelsestipendiet i Eckerö post- och tullhus.
Hon har en teknisk och vetenskaplig bakgrund.
– Jag är ingenjör och konstnär och jag arbetar med nya tekniker och konst. Jag arbetar mycket med interaktiva verk och med video.
Humberto Duque har en examen inom videokonst och har även arbetat med bland annat animering och installationer.
Söker en bred publik
Den senaste tiden har de ägnat sig åt formatet podcast som ett konstnärligt medium.
– Många konstformer har en ganska smal publik, bestående av personer som redan vet var de hittar konsten. Vi vill använda ett medium som är mer populärt, som podcasten, för att nå människor som kanske inte skulle gå till ett galleri, säger Angieszka Pokrywka.
– Vi söker en bred publik, säger Humberto Duque.
Agnieszka Pokrywka säger att hon dessutom tycker att ljud kan vara mindre påträngande än bild.
På Åland har de spelat in konversationer med två personer, vilket tagit dem en bra bit från Eckerö. Den ena personen är inflyttad till, och arbetar på, Kökar. Den andra personen berättade om fågelobservationerna vid Lågskärs fyr.
– Vi var nyfikna på hur föremål får ny mening och används på nya sätt.
Inspirerade
När de kommer tillbaka till Helsingfors ska de skapa de två första avsnitten i podcastprojektet.
– Vi ska redigera det material vi har och bygga den digitala plattformen. Vi vill experimentera med olika ljud, så att det blir mer upplevelse än att lyssna på intervjun, säger Agnieszka Pokrywka.
En annan tanke är att bygga ”en skärgård” av de olika podcastavsnitten, där ett avsnitt leder till ett annat. Avsnitten från Åland blir pilotavsnitt för det fortsatta arbetet, och paret hoppas kunna släppa dem under hösten.
De tycker att de har haft en bra vistelse på Åland.
– Jag blir inte förvånad om vi, efter detta, återvänder till Åland. Vi har blivit ganska inspirerade av människorna här. Jag tror att vi har blivit lite bitna av det här stället, säger Agnieszka Pokrywka.
Och av autonomin, säger Humberto Duque och tillägger att den är mycket intressant.
– Särskilt nu när kriget är ett så närvarande ämne. Då är det mycket intressant att titta närmare på Ålands demilitariserade status. Vi skulle vilja få med med den historien, som är mycket viktig, säger Agnieszka Pokrywka.
Utan bil
De har inte haft tillgång till någon bil på Åland. I stället har de fått cykla eller ta bussen dit de ska.
– Vi trodde att avstånden skulle vara kortare. Men de är faktiskt ganska långa. Vi har behövt planera bra, vilket varit en intressant lärdom, säger Agnieszka Pokrywka.
– Den närmaste matbutiken är Hugos, en timme enkel väg med cykel, säger Humberto Duque.
Mycket cyklande har det alltså blivit.
– Vi kan Eckerö ganska bra nu, säger Agnieszka Pokrywka.
– Vi kommer att sakna att kunna gå den korta biten ner till havet och bara sitta där. Vi bor nära havet i Helsingfors också, men det är väldigt annorlunda när det är urbaniserat.
Gästbostaden i Eckerö post- och tullhus upplåts under perioden maj till september åt konstnärer, kulturarbetare samt kulturjournalister inom samtliga konstområden som i sitt skapande kan ha nytta av den naturnära miljön och läget mellan två länder.
De andra stipendiaterna som vistas i gästbostaden i sommar är är konstnären Anneli Holmström, manusförfattaren Tuuli Kanervankallio, författaren Maria Bouroncle, författaren Unna Nafre Hvid samt översättaren och författaren Helgi Mar Bardason.