Den inofficiella högtidsdagen Lindarnas dag instiftades 2013 av Folke Wickström och Jerker Örjans.
– Varför de valde just den 19 maj är lite oklart, men sedan dess är det på den dagen vi firar stadens esplanad, säger Guy Schåman som just tillträtt som ny ordförande för Miniatyrstadens vänner efter Gunda Åbonde-Wickström.
Han beskriver Esplanaden som Mariehamns smycke, i synnerhet under lövsprickningen.
Esplanaden består av sex rader av lindar från Torggatan fram till kyrkan. Från kyrkan till Neptunigatan finns klotlönnar på Norra Esplanadgatan. De äldsta träden är närmare 100 år gamla och finns i den östra delen av Esplanaden, medan lindarna vid skulpturen ”Havets folk” är drygt 40 år gamla. Esplanaden består totalt av 320 parklindar.
– Bara Tammerfors har en större esplanad än Mariehamn.
Brandkårsorkestern
Firandet av lindarnas dag inleds klockan 16.30 på fredag med att Brandkårsorkestern spelar och tågar från Nygatans hörn längs med Torggatan och vidare längs Esplanaden mot S:t Görans kyrka och gamla rådhuset, som just blivit stadens integrationscentrum.
– Att brandkårsorkestern spelar när det är fest är en gammal tradition.
Festen fortsätter på gården bakom gamla rådhuset.
– Det blir popup-kafé, dans med Swingskeppet och musik med ukuleleorkestern Hui ho’okani pila. Här finns tai chi-föreningen Vita tranan och för barnen anordnas gammaldags lekar som säcklöpning, kast med hästsko och pilkastning, säger Jonna Kevin som är projektledare i Miniatyrstadens vänner.
Den som vill får gärna ta med sig en egen picknickkorg.
– Parken bakom gamla rådhuset är en jättefin plats som borde användas mer.
Om det skulle ösregna är plan B att flytta firandet inomhus i ungdomsgården Uncan.
Gröna ytor
Stadens gröna andningshål är också temat för Mariehamnsmuseets sommarutställning som öppnar på kvällen den 11 juni.
– Utställningen uppmärksammar tre av stadens gröna oaser: GE-villans trädgård, parken Tusenskönan och Emmaus stadsodling.
Inne på museet berättar en planschutställning om stadens grönområden och invånarna rekreationsvanor från historisk tid till i dag. Till grund ligger landskapsarkitekt Johanna Hagströms rapport om Mariehamns gröna världen.