Ålands kulturhistoriska museums sommarutställning i specialsalen heter ”Folkdräkt, hundra år av organiserat dräktarbete, 1922-2022”. I den visas prov på åländska folkdräkter och berättas om det omfattande arbetet bakom att ta fram och bevara landets folkdräkter.
Föreningens Brage grundades år 1906 av Vårdöbördige musik- och folklivsforskaren Otto Andersson. Föreningen syfte är att bevara och föra kunskapen vidare om den finlandssvenska folkliga kulturen.
I en alltmer modern värld i slutet av 1800-talet passade bilden av bondelivet som lugnt och stabilt in i överklassens nationalromantiska syn. Allmogens traditionella och färggranna dräkter började betraktas som ett folkligt kulturarv.
Fältforskning
På dräktkongresserna 1922 och 1923 drog Brage och bygderepresentanter upp riktlinjerna för folkdräktsidén: Fältforskning, studie av gamla dokument och inventering av tygprov samt klädesplagg inleddes.
Lokala dräktkommittéer bildades, vars medlemmar deltog i det fältetnografiska arbetet. På Åland grundades Marthadistriktets hemslöjdssektion av Fanny Sundström, Sigrid Granfeldt och Lydia Holmberg på 1920-talet. Den hanterar sedan dess åländska folkdräktsfrågor och fungerar som Brages förlängda arm i landskapet.
Ålands äldsta bevarade folkdräkt kommer från Saltvik. Den syddes 1876 och hittades på Finlands nationalmuseum av Fanny Sundström.
Egna mönster
De som lokalt drev folkdräktsfrågorna och skapade de nya bygdedräkterna hade ofta egna preferenser och satte sin egen prägel på dräkternas utseende. Man placerade gärna en symbol för hemkommunen. På Kökars dräkter finns till exempel ett blomsterbroderi.
– Men dräkterna var ofta gränsöverskridande sett till kommungränserna, säger Tea Ojala från Ålands Marthadistrikts hemslöjdssektion.
Intresset för folkdräkter har börjat öka inom den yngre generationen.
– Det är många som hittar ärvda dräkter på vinden och kommer till oss för att lära sig ändra dem, säger Elisabeth Dahlén som lett flera folkdräktssömnadskurser på Medis.
Utställningen invigs i morgon klockan 14 och visas till och med 17 september.