Invigningen av Folkhögskolans Art Park tillhör de obligatoriska tecknen på att sommaren närmar sig. I år har tidens gång och dess konsekvenser varit ledorden för konstnärernas skapande.
– Och vi har låtit materialen inspirera. Vi har hämtat föremål på skroten och från stranden. Genom ett samarbete med Emmaus fick vi ta saker där som annars skulle kastas, berättar läraren Lina Nyberg-Heiniö som leder hantverkslinjen.
Fantasirikedomen är lika stor som uttrycksmedlen är varierade.
Skönhetskrav
I sitt verk funderar Josefine Petersdotter och Maija Häggblom kring hur orättvist hårt skönhetsbranschens krav på evig ungdom drabbar i synnerhet kvinnor. Deras kvinnofigur omges av klockor och flaskor med botox och serum.
– Vi kallar det för ”flykten undan tiden”, säger Maija Häggblom.
Bredvid står en tidsmaskin, försedd med såväl backspel som en magisk lampa. Projektet inspirerades av en backspegel de hittade under sitt materialletande på skroten.
– Jag skulle helst resa framåt i tiden, för att se hur bilarna ser ut, säger Ivar Isaksson som är en av upphovsmännen.
Oliver Näslund och hans kamrater fastnade för uttrycket tidens tand och byggde en haj med fastsvetsade fenor av ett oljefat.
Hantverkslinjen ställer ut
Inne i den gamla skolan ställer ett par elever från hantverkslinjens fördjupningsår ut. Sara Blomqvist visar till exempel träföremål vars svärtade yta skapas med hjälp av den japanska yakisugi-metoden där man bränner ytskiktet för att härda det.
Sofi Ihander har vävt och sytt en väska som för tankarna till haute couture accessoarer. Och Nea Fremling visar silversmycken.
– Jag älskar smycken och silver är ett så bra material, varken för hårt eller för mjukt, säger hon.
Utställningen öppnar med vernissage i kväll klockan 18. Då utlovas det även musikframträdande från Skeppsholmens Folkhögskola.