Intensiva repetitioner pågår inför premiären av den nyskrivna musikalen ”Ålandskungen – en musikal om självstyrelsens tillblivelse”. Föreställningen har premiär den 22 september på Alandicas stora scen, och spelas fyra kvällar i rad.
”Ålandskungen” skulle ha gått upp redan i början av året, men sköts fram på grund av coronarestriktioner. Åtta månader senare är det äntligen dags, och regissören Arn-Henrik Blomqvist har en bra magkänsla inför premiären.
– Det blir en svängig, fartfylld och rolig historia om självstyrelsens tillkomst, utlovar han.
Föreställningen bygger på det historiska händelseförlopp som utspelades på Åland för hundra år sedan.
– Musikalen är historiskt korrekt. Dag Thelander, som skrivit manuset, har gjort väldigt mycket research, säger Arn-Henrik Blomqvist.
Vissa friheter har Dag Thelander dock tagit sig för att göra historien dramatiskt förbättrad.
Parhästar blev fiender
Bland de historiska personer som gestaltas för att dramatisera Ålandsfrågan finns Julius Sundblom, Hilda Sundblom, Carl Björkman, Fanny Sundström och Gustaf Mannerheim.
En del av handlingen kretsar kring relationen mellan huvudpersonerna Julius Sundblom och Carl Björkman, som spelas av Niklas Häggblom och Jon Henriksen.
– De var starka personligheter och varandras motsatser. De hade ett gemensamt mål och var en kraftfull duo, men sedan blev de fiender. Men jag har förstått att de aldrig riktigt var vänner privat, säger åländske Jon Henriksen och fortsätter:
– Jag är imponerad av många människor från den här tiden, de var modiga och gjorde inte som de blev tillsagda. Självstyret får en djupare innebörd ju mer man lär sig om historien.
Jon Henriksen byter till finlandssvensk dialekt i pjäsen, precis som Åbo-bördige Carl Björkman talade. Niklas Häggblom kommer från Lovisa och växlar i sin tur till klingande åländska i föreställningen.
– Det är en stor utmaning att spela Julius, eftersom alla på Åland har en relation till honom. Det kan säkert väcka reaktioner, säger han.
Aha-upplevelser
Det finns några ändringar i rollistan sedan januari. Nyligen blev det klart att Patricia Bergroth ska spela Julius Sundbloms fru, Hilda Sundblom.
– Det är jätteroligt, och lite pirrigt. Min första reaktion när jag läste manus var ”oj, var det så här det gick till?”. Jag kände en värme över hela det åländska ursprunget. Så tror jag också publiken känner när de går från pjäsen. Nu när jag går förbi Julius staty på torget tittar jag på den på ett annat sätt och tänker ”där är du”, säger hon.
Maria Johans spelar Ålands första lagtingskvinna Fanny Sundström – som även hon ska ha haft en komplicerad relation till Julius Sundblom.
– Jag har läst om självstyrelsens tillkomst, men det finns så mycket intressanta detaljer och relationer mellan människor. Vissa gick inte alls ihop med varandra, säger hon.
En hemlig gäst kommer också att dyka upp. Men regissören lämnar inga ledtrådar om vem det är.
– Det blir en överraskning för publiken, säger Arn-Henrik Blomqvist.
Nyskriven musik
”Ålandskungen” innehåller också sång och musik komponerad av Per Wickström. Ensemblen på 20 personer består delvis av sångare från vokalgruppen Flera Röster, och en femmannaorkester leds av kapellmästaren Kjell Frisk.
Ålandstidningen får smygtitta när ensemblen repeterar tre av numren. Utan att avslöja för mycket bjuds det på bred och medryckande musikunderhållning, med klassisk nationalromantik, tango, jazz och ballader.
Konstnären Jonas Wilén har arbetat med visualiseringen.
– Det finns en stor skärm på scenen där man får se hur hans typiska bilder växer fram. Det tillför mycket till den visuella delen och för scenografin, säger Arn-Henrik Blomqvist.
”Ålandskungen” är en del av jubileumsåret Åland 100, och spelas endast de fyra gångerna den 22-25 september.