På den nyrenoverade bottenvåningen på Eckerö post- och tullhus har igenmurade gamla dörrar öppnats. Runt 200 kvadratmeter av nedervåningen, som haft inbyggda små övernattningsrum, har återställts till ursprungligt skick. Två mindre toaletter har rivits och ersatts av en stor modern handikappanpassad toalett. De sammanhängande rummen tillåter numera en rundvandring från det nya entrérummet med butik.
– I sommar visar man glasutställningen här men sedan är tanken att nedervåningen ska hysa en permanent utställning om husets intressanta historia. Den traditionella konsthantverksutställningen fortsätter hållas på andra våningen, säger överintendent Susanne Procopé Ilmonen.
Nästa steg i fastighetens renovering är att fräscha upp även på andra våningen. Men tidsplanen och omfattningen av detta arbete är inte bestämda ännu, förklarar Stefan Westman från landskapets fastighetsverk som projektlett renoveringen av undervåningen.
Glas i olika former
I sommar bjuder nedervåningen på utställningen ”Glas”. Elva glaskonstnärer och glasdesigners från Åland eller med koppling till landskapet visar prov på de vitt skilda uttryck som det spröda materialet tillåter.
– Vi har strävat efter att ha med alla Ålands verksamma glaskonstnärer. Det är första gången flera av oss träffas, säger Anna Holmström som förutom glaskonstnär även är vikarierande intendent på Eckerö post- och tullhus.
De äldsta bevarade föremålen av glas härstammar från Egypten för cirka 3.500 år sedan. Då skapade man glasföremål genom att linda smälta glastrådar runt en lerkärna. Glasblåsningspipan, som revolutionerade glastillverkningen, uppfanns troligen i Syrien några årtionden f.Kr. får vi lära oss.
I en monter ligger glaspärlor av den typ som var typiska för den yngre järnåldern på Åland, runt år 700 till 1050 e.Kr. Pärlorna, som härrör från sydligare breddgrader, har hamnat här tack vare handel och resor. Enklare glaspärlmakeri kan ha förekommit på Åland under senare delen av vikingatiden, men man har ännu inte påträffat direkta bevis för det.
Skapar egna glaspärlor
Inspirerad av järnålderspärlorna skapar Ann Sundberg egna glaspärlor hemma i Svartsmara.
– Det går ut på att hitta den rätta kombinationen av färger och mönster, säger hon och visar de vackra halsband och armband som hon ställer ut.
Glaskonst kan se ut på många olika sätt. Utställningen bjuder bland annat på smycken, bruksföremål som glas och karaffer, färgade fönster med metallinfattningar, skulpturer och rena installationer.
Anna Holmström visar bland annat skulpturer i färgstarkt lysande organiska former.
– En av de mest spännande sakerna med att blåsa glas är att man aldrig kan veta exakt hur det kommer att bli, säger hon.
Det finns flera olika sätt att färga glas. Man man kan tillsätta metalloxider direkt i den smälta glasmassan i hyttans ugn. Ett annat och vanligare sätt att färga studioglas är att rulla, välsa, det varma glaset från pipan i färgat glaspuder som hälls ut på ett metallbleck i hyttan. Det ger ett lätt prickigt utseende och applicerar färgen på ytan.
Över tusen grader
För att smälta råvaror för glasblåsning behöver temperaturen vara cirka 1.400 grader varmt. Sedan sänks temperaturen till arbetstemperaturen som är cirka 1.100 grader. Då har glaset fått ungefär samma konsistens som rumstempererad sirap. Ju kallare glassmälta, desto mer trögflytande är den.
Ofta tillsätts små mängder av andra ämnen i glasmassan för att exempelvis sänka smälttemperaturen, ändra färgen eller få bort bubblor. Råvarublandningen kallas för mäng och om den är rullad till små ”kulor” kallas blandningen pellet.
Mönster kan skapas genom att man exempelvis blästrar glasytan. Det har Krister Fagerholm gjort på sina genomskinliga brickor med mönster, som han skapade för 30 år sedan.
– Mönstren är inspirerade av isen jag såg genom mitt fönster, säger han.
Utställningen ”Glas” visas hela sommaren, till den 24 september.