I en visthusbod i Hummersö, Föglö, har syskonen Andreas och Maria Ehres ordnat konstutställningar sedan sommaren 2017. Boden var tidigare en del av deras föräldrars gård, som de tillbringade stora delar av sin barndom på.
– När gården såldes kändes det rätt att behålla en liten del i form av visthusboden. Men att ha konstutställningar här var inte tanken från början utan den växte fram med tiden, säger Andreas Ehres.
Visthusboden samarbetar med hembygdsmuseet Mattssmårs, för att kunna hålla öppet varje dag under sommaren.
– Vi vill ju att man bara ska kunna cykla förbi och gå in. De här utställningarna är ett sätt att ge tillbaka till byn som betytt så mycket för oss, säger Marias son Johannes Ehres, som även han tillbringade mycket tid på gården under sin barndom.
Fyra utställare
Genom åren har man haft olika teman och konstnärer på utställningarna. Årets utställning ”Att se, utan att se”, kommer från den norska fotografen Elin Bernatek, som i våras hade en fotoutställning i Oslo med samma namn.
– Jag lärde känna Elin i Olso, där jag genom åren haft flera konstnärliga projekt för människor med funktionsnedsättningar. Elin har en synskada, och en unik förmåga att fånga ögonblick genom linsen i stället för genom ögonen, säger Andreas Ehres och fortsätter:
– Det kändes självklart att Elin skulle stå för årets utställning. Sedan har vi också bjudit in andra konstnärer, som fått tolka temat på sina sätt.
”Väljer att inte se”
Utställningens andra konstnärer är Maria Ehres, Johannes Ehres och göteborgsbaserade Mats Andersson.
– Om man ser dåligt – hur ser man då ett landskap? Sådant funderade jag mycket på inför utställningen. Mina bilder handlar om den inre blicken. Om sådant man bara ser när man blundar, säger Maria Ehres och fortsätter:
– Även Mats är inne på det abstrakta i sin konst, och han struntar i alla regler när han målar, vilket gör sig bra i den här utställningen.
Johannes Ehres valde att tolkat temat ”Att se, utan att se” ur en mer politisk synvinkel. Hans bilder fokuserar på det folk ser, men väljer att inte se.
– Jag tycker inte att det politiska samtalet i dag är rättvist. Media lyfter fram helt fel saker, säger han.
Genom sin konst, som är inspirerad av hans uppväxt med serietidningar och graffiti på 90- och tidigt 00-tal, önskar han skifta fokus i samhällsdebatten.
– Jag önskar att man slutar vända bort blicken. Mina budskap går på många sätt ihop med de som Elin vill få fram med sin konst, säger han.