Utställningen ”Minnen och nostalgi” fyller kulturhistoriska museets specialsal till bredden med föremål ur museets samlingar. Här finns kläder, husgeråd, leksaker, möbler, grammofonskivor, tidningar, kameror – kort sagt alla sorters vardagsprylar som ledsagat ålänningarna genom åren.
– Utställningen handlar inte speciellt mycket om den självstyrelsepolitiska historien utan om den folkliga. Vi ger inte en komplett historieskrivning utan ett slags axplock, säger Kjell Ekström som assisterat med utställningen.
Längs väggarna sträcker sig en decennieindelad tidslinje med foton och texter. Här finns exempelvis bilder från Kinos invigning 1920, Färjsundsbrons öppnande 1937, en dansfest på Uncan från 1960-talet och en Prideparad från 2000-talet.
– En del av de händelser vi lyfter fram överlappar decenniegränserna litegrann. Vissa saker lanserades under ett årtionde men tog fart först under nästa. En del händelsers historia har vi fått revidera lite när det visat sig vara feldaterat, säger Kjell Ekström.
Egna samlingen
De flesta föremålen kommer ur museets egna samlingar.
– Men en del har vi fått donerat till oss för utställningen, säger Cia Haldin och pekar som exempel på en t-shirt med Nirvanatryck som antikvarie Staffan Beijar tagit ur sin egen garderob.
– Jämfört med äldre föremål har vi relativt få moderna saker i samlingarna, från 1980 och framåt. Det ska vi börja samla in. Om 40 år måste ju museet kunna visa hur livet såg ut 2022.
Utställningen ackompanjeras av en 45 minuter lång slinga av åländsk musik genom tiderna. Den som lyssnar igenom hela får bland annat höra ”Ålänningen sång” från en gammal upptagning från landstinget, Peter Hägerstrand, Pop-Sixten, Jack Mattssons Åländsk requiem och Högtryck.
– Musiken har alltid varit viktig på Åland. Från de stora sångfesterna som hjälpte till att befästa den åländska identiteten 1922 till dagens Rockoff, säger intendent Conny Andersson.
Besökarna bjuds in att dela med sig av egna minnen i den gästbok som ligger utanför utställningssalen.
Utställningen öppnar på lördag och visas sedan fram till den 11 september.