Jubileumsfirandet inleds i dag, fredag på Pub Bastun med öppen scen, musikframträdanden och filmvisning.
Filmen som visas är Skattkammarön från 1974, samma film som visades under Pub Bastuns första pubkväll.
Den 25 minuter långa filmen är inspelad med den första bärbara videoutrustningen i Sverige. Filmen bygger på ett examensarbete i regionalplanering på arkitekturlinjen. Projektet hette ”Det åländska undret” och filmen är delvis inspelad på en färja, i Mariehamn och på Lappo. Filmen bygger på intervjuer med turister och vanliga Mariehamnare, berättar Nicolas Panisse.
– Varför filmen visades under den första kvällen på Pub Bastun vet jag inte, säger han med ett skratt.
Filmen är inte den enda programpunkten som gör comeback. Även sångaren Fred Lane uppträder med visor på samma sätt som han gjorde för femtio år sedan.
– Han uppträde också under Pub Bastuns 40-årsfirande och det uppskattades mycket då, säger Nicolas Panisse.
Trycket på biljetter inför jubileumshelgen har varit högt och det förväntas bli stor uppslutning.
– Det är många personer som har varit involverade i föreningen på något sätt genom åren. Antingen för att de varit på många spelningar, själva stått på scenen, jobbat i baren eller något annat, säger Nicolas Panisse.
– Inför jubileet är det ett flertal som har hört av sig till oss och berättat om egna minnen från Pub Bastun och även många som gratulerar oss.
Favorit i repris
Genom pubens historia har vissa aktörer gjort flera framträdanden än andra. Till dem hör banden Röd Granit och Husmus som båda var inbjuda för att spela under jubileumshelgen.
– Alla originalmedlemmar i Röd Granit kunde tyvärr inte medverka så därför kallar vi det Red Granit Light i stället. Det blir lite jam-stil på det hela men det blir kul.
Inte heller Husmus spelar under jubileet, men originalmedlemmen i bandet, Richard Palmers nuvarande band, Langitude Quintet fyller platsen.
– Tyvärr lyckades vi inte övertala medlemmarna i bandet Husmus att göra en reunionkonsert.
I morgon lördag fortsätter firandet med fler spelningar. Det svenska bandet VA Rocks gör ett besök på Bastuscenen tillsammans med bandet Sounds of Lemland.
– Nu när Cim Dahlle spelar med VA Rocks räknar vi dem som semiåländska kan man säga, säger Nicolas Panisse.
VA Rocks på Pub Bastun har länge funnits med i tankarna men de har av olika anledningar inte haft möjlighet att spela tidigare.
– Vi har haft en hel del diskussioner med VA Rocks om de skulle kunna komma hit för en spelning någon gång men de har alltid varit ute på turné eller haft andra förhinder men nu till jubileumshelgen hade de passligt att komma över, säger Nicolas Panisse.
Präglats av sin tid
Den fem sekel långa perioden som Pub Bastun drivits av Träffpunkt ungdom har haft både uppsving och dalar.
– Vi hade, som flera andra, en period för några år sedan då allt var lite tuffare än vanligt. Vi kunde inte boka spelningar så det blev mest pubkvällar. Men nu tycker jag verksamheten är på benen igen, säger Nicolas Panisse.
Det märks inte minst på intresset från band som vill spela på Pub Bastun.
– Det är många band från Sverige som hör av sig om att de vill komma och spela på Bastun, säger Angelina Eklund som sitter i Träffpunkt Ungdoms styrelse.
Pub Bastun har under sina femtio verksamma år hela tiden utvecklats och förändrats.
– Det känns som att Pub Bastun har genomgått flera olika eror beroende på vem som har suttit i styrelsen eller varit aktiv i föreningen. Till exempel var det i början av 2000-talet ett ungt kompisgäng som tyckte om att skejta och lyssna på punk som drev stället, säger Angelina Eklund.
– Mycket av den verksamhet som har varit här har präglats av sin egen tid. Det som gjorde Bastun unikt på 70- och 80-talet var att de musikstilar som man kunde spela på andra håll i världen inte kunde spelas någonstans på Åland förutom här på Bastun, säger Nicolas Panisse.
Genom åren har Bastun fått se en stor bredd av olika artister.
– Vi har allting från skum synthpop från 80-talet till proggmusik och udda metal i arkivet. De hade inte haft möjlighet att spela någon annanstans än här.
Hur skulle du beskriva den era som puben befinner sig i i dag?
– Jag tänker direkt på att det är mycket metal och rockbokningar men också att det har blivit mer hiphop än vad jag kan tänka mig att det var tidigare. Det kanske har att göra med att det inte fanns så mycket hiphop på Åland för tio år sedan, säger Angelina Eklund.
– Det var en period på flera år som vi inte hade någon hårdrock eller hiphop alls för det fanns inget intresse för det hos publiken. Men nu märker vi att det är fullt hus när vi har band som Skraekoedlan här, säger Nicolas Panisse.
Föreningen hoppas på att kunna fortsätta driva verksamheten i femtio år till.
– Kanske inte just vi ska fortsätta i femtio år till, någon annan får gärna ta över och fortsätta driva det här, säger Nicolas Panisse.
Pubens historia
”Bastun” byggdes 1930 och fungerade till en början som stadsbastu. 1971 lades bastuverksamheten i lokalen ner. Året därpå tog föreningen Träffpunkt Ungdom över lokalen och påbörjade en helrenovering för att göra om bastun till föreningslokal och pub.
Den 23 februari 1974 slogs dörrarna upp till den nyinrättade musikpuben.
Sedan dess har stora band som The Hellacopters, Strindbergs och Entombed intagit scenen.
Det är även här de lokala förmågorna i Röd Granit och Husmus gjorde en stor del av sina spelningar. Det sägs även att b-sidan till Pop-Sixtens nu mera kultförklarade singel ”Don’t stop the music” spelades in på Pub Bastun.