Tävlingen är ett samarbete mellan Mariehamns stads ungdomsenhet, Ålands ungdomsförbund, Ålands musikinstitut, Mariehamns församling och Folkhälsan på Åland och kommer att hållas på Uncan den 8 oktober.
Alla olika typer av musikgenrer är välkomna, såsom hiphop, elektronisk dansmusik, singer-songwriter, dansband, hårdrock och folkmusik. Man kan tävla enskilt eller i grupp, och ingen undre eller övre åldersgräns finns.
– Alla som känner att de är unga är välkomna att delta, säger Patrik Eriksson.
Anledningen till namn- och konceptbytet är för att man ville ge den redan tidigare existerande Unga Band-tävlingen en större bredd. Man vill också vara en scen som inte konkurrerar med exempelvis Deluxe och Vokalisten, där fokuset ligger på sång.
– Vi gjorde den utvärderingen i arbetsgruppen att vi ville fokusera på musiken och ge unga som inte tidigare haft en scen att stå på möjligheten att göra det i Ung musik, säger verksamhetsledare vid Ålands ungdomsförbund Katja Söderbäck.
– Såklart får man fortfarande delta med sång, men vi vill inte sträva efter att vara en karaoketävling där man enbart sjunger till bakgrundsmusik, fyller Patrik Eriksson i.
Workshop om elektromusik
Anmälan till tävlingen öppnar efter sommaren, troligtvis någon gång i augusti. Alla som vill får söka, men om intresset blir väldigt stort kommer det att ordnas en uttagning. För alla anmälda och även andra intresserade ordnas det senare i höst en workshop på Ålands musikinstitut ledd av den åländska elektroniska musikern Anton Johansson.
– Fokuset på workshopen kommer att vara hur man producerar elektronisk musik, men också hur man kan framföra den musiken live på bästa sätt, säger Jochum Juslin, lärare vid Ålands musikinstitut och ansvarig för workshopen.
Delad makt mellan jury och publik
Alla akter deltar i en och samma kategori, vilket är annorlunda från tidigare år då man kunde ta hem pris i fyra olika kategorier. En jury finns på plats för att bedöma musikerna, vilka som sitter i den juryn är dock ännu hemligt.
– Juryn kommer från olika typer av musikgenrer, allt för att alla tävlande ska ha lika stor chans att vinna, säger Patrik Eriksson.
Nytt för i år är också att publiken får ännu mer makt än tidigare, då makten om vem som ska vinna delas lika mellan juryn och publiken. Ett första, andra och tredjepris delas ut bland akterna, där priset är presentkort från lokala aktörer.
Arrangörerna hoppas på ett stort intresse bland de åländska ungdomarna och att man kan locka fler än tidigare till Uncans scen.
– Vår förhoppning är att ge musiker som suttit hemma och inte haft modet eller chansen möjligheten att visa sin musik, i Ung musik kan vem som helst delta. Detta ska vara en rolig upplevelse för alla inblandade, säger Patrik Eriksson.
Julina Grüssner