Torsdag till söndag firade landets bokälskare högtidsfest på bokmässan i Helsingfors. När Ålandstidningens utsände klev in i vimlet på fredag förmiddag var den stora mässhallen redan fylld av besökare som flanerade runt mellan montrar med böcker, pratande författare och säljlystet förlagsfolk. Det mesta gick på finska men två torg var vikta åt svenskspråkiga scensamtal och bokpresentationer. Det var här man hittade de åländska deltagarna.
Hannamari Rouhonen, aktuell som illustratör av sin och Karin Erlandssons bok ”Pussel”, satt med i ett seminarium om varför det saknas funktionsvarierade hjältar i barn- och ungdomsböckerna.
– Det blev en riktigt bra diskussion. Det är intressant att höra hur andra illustratörer tänker, säger hon.
Systrarna Sofia och Amanda Chanfreau är på plats för att leda workshopen ”Bland skedlurkar och gnälltutor”, utgående från deras bok ”Giraffens hjärta”.
– Det är väldigt roligt att den blivit så väl emottagen. Det kommer faktiskt en andra upplaga snart, säger Sofia Chanfreau.
Lyfts fram
Ulla-Lena Lundberg är rutinerad bokmässedeltagare. I år handlar besöket om att presentera den nya romanen ”Lyser och lågar”, som lyfts fram stort i Förlagets marknadsföring.
– Nu jobbar jag med marknadsföringen i ett år ungefär. Jag har ett par nya småprojekt men inget stort, säger hon.
Hon uppskattar Helsingfors bokmässas mer hanterliga storlek, i jämförelse med exempelvis Göteborgs bokmässas enorma hangarer.
– Man känner igen sig här och det är lättare att hitta.
Är det några speciella författare du ser fram emot att få lyssna på?
– Tyvärr kommer jag nog inte att hinna lyssna på så många som jag skulle vilja. Flera av dem pratar samtidigt som jag och man träffar ju hela tiden på bekanta man måste prata med över en kopp kaffe. Det blir mycket kaffe, säger hon och skrattar.
Mer brännvin
Ålandsbekante K-G Olin har en egen monter med sina många populärhistoriska böcker. Som Ålandstidningen berättat presenterar han en ny teori om orsaken till fartyget Herzogin Cecilies förlisning, i sin senaste bok ”En ny värld. Del 2”.
– Det var faktiskt i en gammal artikel i Ålandstidningen som jag fick uppslaget till att undersöka Lady Hustons kopplingar till saken, berättar han.
Teorin går ut på att den stenrika Lady Huston sponsrade uppfinnaren Grindell Matthews vars experimentella ubåtsspaningar kan ha slagit ut Herzogin Cecilies kompass.
– Den där historien fick jag med i boken i sista sekunden. Efter att ha haft problem med att få fram en speciell bok fick jag hjälp av ett bibliotek i London och en forskare hjälpte mig med att fotografera av de aktuella sidorna.
Han har fler Ålandsanknutna historier på lager.
– Spritsmugglingen tog ju slut med förbudstiden 1932, men konkurrensen fortsatte med fullt krig mellan Alko och spritsmugglarna under 1930-talet. Den fortsättningen tror jag inte att så många skrivit om. Jag har både pärmbilden och titeln klar. Boken ska heta: ”Mera brännvin”.
Fler ålänningar
Med på bokmässan fanns även Karin Erlandsson som bland annat pratade som sin stickbok ”Det blå garnet” och novellsamlingen ”Hem”. Zandra Lundberg diskuterade sin självbiografiska roman ”Konsten att inte finna sig själv på Bali”. Som Ålandstidningen tidigare berättat deltog även Berit Olanders med sin debutroman ” Vemses flicka är du då?” och fotograf Christoffer Relander med sin nya fotobok ”Dubbelexponerat”. Dessutom presenterade Liv Wentzel sin Mariehamnsbaserade roman ”Intill”, som är en fortsättning på debutromanen ”Tillhanda”.