Keramikern och formgivaren Peter Winquist är juli månads utställare på Galleriet. I hans utställning ”Små keramiska berättelser” visar han upp pinfärska keramikverk som inte är mer än en vecka gamla, men också några verk som varit med i tidigare utställningar.
– Vi brukar varje år bjuda in ett antal konstnärer för att ha en utställning hos oss. I år har vi keramik som tema och eftersom Peter är en så etablerad keramiker som dessutom är aktuell med boken om sitt liv som konstnär ville vi gärna ha honom som utställare, säger Hanna Wiik-Rosenqvist, verksamhetsledare för Ålands slöjd och konsthantverk.
Enligt Peter Winquist är det övergripande temat för utställningen och det som gör att verken hör ihop en sorts sommarkänsla. Bland verken finns keramikskulpturer av moln, fåglar, ägg och små hus.
– Moln och fåglar tycker jag hör sommaren till, säger han.
Inspiration från aktuella händelser
Molnkollektionen är den del av utställningen som har färskast verk, de kom ut ur ugnen för bara någon vecka sedan.
– De var väldigt roliga att göra, både själva molnen och fundamenten som de står på. Jag hade dock svårt att få inspiration under juni månad eftersom det knappt fanns några moln på himlen. Då fick jag gå in i mina fantasier och tänka hur ett moln kunde se ut, säger han.
En del av verken har inspirerats av aktuella händelser. Två svarta moln kallade ”Det hotfulla ryska molnet” och ”Orosmolnet över Ukraina” anspelar på det ryska anfallskriget mot Ukraina och de senaste händelserna i Ryssland.
– När jag gjorde dem så hade det varit ganska tyst om Putin under en lång tid och Wagnerupproret hade nyss varit. Man brukar tala om att mörka moln tornar upp över horisonten då man menar något hotfullt och skrämmande, så det inspirerade mig med de här verken, säger han.
I övrigt har verken kommit självmant till honom.
– Jag har hållit på så pass länge med den här typen av konst, så jag känner att det bara är att öppna kranen så kommer det oftast ut något. Ju mer man arbetar, desto mer kommer det automatiskt, säger han.
Roligt och oförutsägbart
Peter Winquist har främst använt sig av en teknik kallad raku som har sitt ursprung i Japan och Korea.
– Det är en teknik som utvecklades av de gamla keramikmästarna som har många överraskningsmoment och därmed är väldigt rolig att jobba med, säger han.
I rakutekniken glaserar man ett format verk bara delvis och låter vissa delar vara oglaserade. Sedan lägger man verket i en keramikugn som upphettas till 1.000 grader och tar ut det när det är glödande och på så sätt avbryter bränningsprocessen. I och med detta utsätts föremålen för en snabb nedkylning samt ett underskott av syre, vilket gör att glasyren förändras och kan anta många olika färger och utseenden.
– Det är det roligaste med processen, att man aldrig kan förutse hur verket kommer att se ut. Det får man först se efteråt, säger han.
Påhittade fåglar
En hel del fåglar finns också att beskåda i utställningen. På ett av utställningsborden har Peter Winquist klätt underlaget med olika nyanser av bränt äggskal som passar bra ihop med keramikverken föreställandes ägg och fåglar.
– Namnen på fåglarna är påhittade eller så har jag tagit en del av ett fågelnamn och satt ihop det med en del av ett annat fågelnamn, säger han och visar upp verket ”Sotkulla” som är en sammansättning av fåglarna sothöna och morkulla.
Målet med utställningen har varit att skapa något lätt, roligt och somrigt, men också att berätta små berättelser genom alla verk och att utforska det oförutsägbara.
– Vi är så rädda för så mycket, ibland måste man bara testa sig fram och se vad som händer, säger han.
Utställningen har sin första visningsdag i dag och går att se fram till den 30 juli. Vernissage ordnas den 7 juli klockan 17 och framåt.