Anton Johansson står bakom dj-bordet utanför Emmaus. Under kvällen kan lite vad som helst strömma ur högtalarna, lovar han. Kanske disco, orgelhits, eller Ålandstidningens egen önskeskiva – ett gammalt charmigt tangoalbum.
– Jag spelar dels fynd som jag själv plockat på mig på Emmaus under åren, men även plattor som jag hittat här nu. Publiken får önska egna skivor ur vinyllådan också.
Vilket är ditt bästa vinylfynd från Emmaus?
– Förra året hittade jag en hel skivsamling av tysk trance- och techno från 90-talet. Det fanns så mycket bra grejer i den, typ 60 plattor allt som allt. Det blir nog en del sådant i kväll också.
Att spela vinyler och samtidigt interagera med publiken genom önskeplattorna är väldigt bra underhållning, tycker Anton Johansson.
– Det är ett helt annat sätt att lyssna på musik på.
Provar på hantverk
En liten bit bort, på Torget, anordnar Ålands slöjd- och hantverk en mindre ”Sloyd Fest” med uppvisningar, prova-på-verkstäder och hantverksförsäljning.
Där undervisar Anna Häggblom intresserade i att tälja en smörkniv i färsk björk.
– Det pratas kanske om att smörkniven är lite uttjatad, men jag tycker att det är en jättebra början. Du får testa på alla de första momenten, och både öva på täljteknik och design i ett.
Hon berömmer sina första slöjdelever för kvällen.
– De har varit flitiga och tålmodiga, och framför allt jobbat på länge.
Alejandra Sánchez låter besökarna testa på linotryck genom att skära en egen stämpel och bidra med tryck på ett gemensamt tyg.
– Vi leker med storlekar, färger och hur man kan trycka i olika format. Förhoppningsvis bidrar det till att folk vill fortsätta även hemma!
”Bra artister, samtal och mat”
Med en stor blomlåda i famnen svischar Helena von Schoultz förbi. Hon driver Älvdalens trädgård i Torrbolstad, Finström – en småskalig och miljövänlig odling av snittblommor enligt säsong – tillsammans med sin sambo. Under Kulturnatten gör och säljer hon buotonnieres, alltså små blomaccessoarer.
– Ingen orkar gå och bära på buketter under Kulturnatten, så då kan man bära lokalodlade blommor som accessoar i stället.
Boutonnieres har använts flitigt tillbaka i tiden, berättar hon.
– Nu är jag lite revolutionär och ger dem ett uppsving igen.
Inne på Emmaus bakgård fortsätter växttemat. Simon Eriksson och Tua Granholm bjuder in till samtal och byte av odlingserfarenheter och tips vid Emmaus stadsodling. Den som är nyfiken får även möjlighet att gå en kryddvandring, hälsa på fiskarna i akvaponin eller testa sitt kompost-iq – och det som producerats i stadsodlingen lagar kocken Oscar Lindholm mat av.
– Jag har själv inte varit så mycket på Kulturnatten förut. Men det här blir mysigt – det är bra artister, bra samtal och bra mat, säger Tua Granholm.